Iz europskih fondova preko 350 milijuna eura za infrastrukturne projekte

Aktualno 2. prosinca 2016

Europski fondovi financiraju infrastrukturne projekte

Gradonačelnik Vojko Obersnel na redovnoj konferenciji za medije govorio je o realizaciji velikih infrastrukturnih projekata koji će biti financirani od strane Europske unije – europski fondovi, poput izgradnje novog Centralnog uređaja za pročišćavanje s mrežom 200 km nove kanalizacije te najavio kako će Grad Rijeka aplicirati za domaćinstvo sastanka JASPERS-a, tijela Europske komisije za potporu projektima koji nudi partnerstvo za tehničku pomoć s ciljem uključivanja JASPERS-a u pripremu realizacije Znanstveno-tehnološkog parka na području Mlake. Premda je proteklih tjedana bilo dosta govora o Urbanoj aglomeraciji Rijeka (UA), koja je nedavno obilježila godišnjicu postojanja i kojoj je za realizaciju niza projekata na području cijele aglomeracije, u narednih nekoliko godinana na raspolaganju oko 50-tak milijuna Eura, riječki je gradonačelnik iskoristio priliku kako bi iznio nešto podataka više o projektima koji se pripremaju već duže vrijeme.

Direktni programi i strukturni fondovi

Samo u 2015. i 2016. je kroz različite projekte osigurano oko 40 milijuna kuna, od čega je 30-tak milijuna kuna udio sufinanciran od strane EU direktnim programima Unije, transnacionalnim programima ili programima Strukturnih fondova. Riječ je o projektima poput Rinkluzije kojim se osiguralo financiranje pomoćnika u nastavi, projektima energetske obnove 14 škola i vrtića, sredstvima za izradu projekata energetske učinkovitosti ili unaprjeđenja prometa. Obersnel je dodao kako su predpristupnom razdoblju, prije ulaska u EU, na raspolaganju bila samo sredstva za projekte vezane za zaštitu okoliša, što je Grad uspješno iskoristio povlačenjem 22 milijuna Eura bespovratnih sredstava za CZGO Marišćina.

Centralni uređaj za pročišćavanje

“Pred nama je i jedan od vjerojatno najvećih projekata koji će biti financiran od strane Europske unije, barem kada je u pitanju vodno gospodarstvo, a to je izgradnja novog Centralnog uređaja za pročišćavanje, s mrežom od 200 km nove kanalizacije, na području grada Rijeke i okolnih općina. Najveći dio projekta odnosi se na novi Centralni uređaj za pročišćavanje vrijedan oko 500 milijuna kuna, dok je cijeli projekt vrijedan oko 1,7 milijardi kuna. Za taj je projektu bilo potrebno pribaviti 114 lokacijskih dozvola, koje su sve ishodovane i 119 građevinskih dozvola, od kojih je ishodovano 98, a i preostale će uskoro biti riješene. Trebalo je riješiti imovinsko-pravne odnose na preko 5000 zemljišnih čestica, što je sve odrađeno.

Za više informacija možete posjetiti sljedeću poveznicu: https://www.rijeka.hr/iz-europskih-fondova-350-milijuna-eura-infrastrukturne-projekte/

S. M.