Nova energana potvrđuje neupitnost izgradnje KBC-a

Aktualno 12. ožujka 2014

Kogeneracijska energana

Buduća kogeneracijska energana, čija je procijenjena vrijednost 10 milijuna eura, bit će za objekte sveučilišnog Kampusa, kupci toplinske energije iz sadašnje toplane Vojak te postojeći objekti KBC-a na Sušaku, ali i planirani novi KBC Rijeka.

Ugovore za kreditiranje izgradnje nove energane na Trsatu, u iznosu od 6,15 milijuna eura potpisali su u Rijeci gradonačelnik Vojko Obersnel, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić  i direktor Energa Sanjin Kirigin.

Energana će, osim toplinske energije proizvoditi i električnu struju, a osiguravat će i centralno hlađenje za sadašnje i buduće objekte KBC-a, po čemu, istaknuto je prilikom potpisivanja ugovora, predstavlja jedinstveni objekt u Hrvatskoj.

Pokretanje projekta izgradnje energane, prema riječima gradonačelnika Obersnela, potvrđuje neupitnost izgradnje novog KBC-a.

– Kada bi bilo imalo sumnje u realizaciju novog KBC-a, sigurno ne bismo ulazili u ovako veliku investiciju, kazao je Obersnel, koji je s EBRD-om potpisao ugovor o jamstvu za kredit Energu. Dodao je kako će ovim ulaganjem biti osigurana kvalitetnija usluga opskrbe toplinske energije na području koje sada pokriva toplana Vojak, kao i opskrba Kampusa i KBC-a, a nije propustio priliku prozvati kritičare gradske vlasti.

– Ovaj projekt vrijedan je ukupno deset milijuna eura, a pred nekoliko mjeseci s EBRD-om smo potpisali ugovor od 13 milijuna eura za projekt KD Vodovod i kanalizacija. Ukupno je to 23 milijuna eura ulaganja u gradsku infrastrukturu, što je priličan iznos za grad koji, kako neki stalno govore, stagnira i nazaduje, rekao je Obersnel.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: novilist.hr, Autor: M. Glavan, Objavljeno: 12. ožujka 2014. godine

Poveznica na Facebook vijest: https://www.facebook.com/sdprijeka/posts/10203784293381370

D. V.