Objedinjene komunalne tvrtke Grada Rijeke

Aktualno 2. ožujka 2016

Komunalne tvrtke Grada Rijeke objedinjene

Novim organizacijskim sustavom Grada Rijeke, koji objedinjava komunalne tvrtke, u prvih šest mjeseci rada ostvarene su uštede od 3.4 milijuna kuna, naglasio je na svojoj redovnoj konferenciji za medije riječki gradonačelnik Vojko Obersnel predstavljajući rezultate rada dviju novoosnovanih tvrtki Poslovni sustavi i Rijeka plus.

 „O tome je bilo dosta govora lani kada smo u okviru tvrtke Poslovni sustavi objedinili sve potporne funkcije dvaju komunalnih društava Autotroleja“ i „Rijeka prometa”, radi racionalizacije poslovanja, podizanja efikasnosti i optimalizacije poslovnog procesa. Uz nju je osnovana i tvrtka Rijeka plus koja je iz komunalnog sustava preuzela sve poslove koji su komercijalni i imaju veze s tržištem. Rezultati poslovanja u prvih šest mjeseci, pokazali su da je ovakav sustav iznimno učinkovit, a za to sada imamo i konkretne financijske pokazatelje. Ostvarena je ušteda od 3.400.000 kuna. Od toga je jedan dio vezan uz organizacijske promjene, a drugi uz optimalizaciju sustava i objedinjenje javne nabave i neke druge procese“, rekao je gradonačelnik. 

Uštede u proračunu

Ušteda se odrazila i na proračune Grada Rijeke i drugih gradova i općina koji su osnivači Autotroleja, pa je za taj iznos smanjen iznos subvencija koji gradovi i općine plaćaju za organizaciju javnog gradskog prijevoza. „Osim organizacijskih promjena i promjena u efikasnosti, ostvarene su i financijske uštede, što je bio i naš glavni cilj, a s tim promjenama nastavljamo i dalje“, naglasio je gradonačelnik. Grad Rijeka od sredine ove godine u Poslovne sustave planira uključiti i ostala komunalna društva – Energo, Čistoću i Kozalu. Izuzetak je jedino Vodovod i kanalizacija, i to zbog određenih zakonskih promjena, odnosno namjere objedinjavanja dvadesetak vodouslužnih područja u Hrvatskoj.

Vodovod i kanalizacija

“Postoji ideja da se na neki način kroz određene organizacijske oblike povežu svi sadašnji dobavljači vodnih usluga. Kojom brzinom će se to dalje odvijati, to ćemo vidjeti, no u svakom slučaju zbog toga KD ViK ne bi uklopili u Poslovne sustave. Očekujem da će se time nastaviti daljnja racionalizacija troškova koja bi uz sve ostalo trebala imati financijski efekt“, rekao je gradonačelnik. Istaknuo je da je broj zaposlenih ostao isti budući da nije bilo dodatnog zapošljavanja, ali ni otpuštanja.

Za više informacija možete posjetiti sljedeću poveznicu: http://www.rijeka.hr/NovimRijeckimHoldingom

S. M.