Gradonačelnik Obersnel objavio je odgovor na prozivke gospodina Koljanina upućene putem Novog lista

Aktualno 11. ožujka 2017

Marinko Koljanin dao intervju Novom listu

U Novom listu 18. veljače Marinko Koljanin dao je intervju koji je s njim vodio v.d. glavnog urednika, Robert Frank. Razgovor je objavljen pod naslovom: „Koljanin: Rijeci treba gradonačelnik svih građana“.

U tom intervjuu gospodin Koljanin prozvao je gradonačelnika Obersnela na više mjesta, bilo kao gradonačelnika, bilo kao predstavnika riječkog SDP-a te iznosi niz netočnih podataka pa je gradonačelnik na te prozivke uputio svoj odgovor.

Još jedan u nizu neobjavljenih odgovora

“Nažalost, zahvaljujući novoj uređivačkoj politici Novog lista moj odgovor nikada nije objavljen. Osobno pretpostavljam da se radi o namjeri urednika Franka da u predizbornoj utakmici određene kandidate za gradonačelnika favorizira. To čini dajući im pravo da neutemeljeno prozivaju protukandidate, dok prozvanima onemogućuje Zakonom propisano pravo na objavu odgovora.

Ovakve metode nisu u skladu sa standardima ponašanja medija u pretkampanjama izbornih utakmica u demokratskim društvima pa u meni izazivaju bojazan da Novi list doista hvata korak s općim trendom dokidanja različitih prava u Hrvatskoj.

Za one koji nisu upoznati sa Zakonom o medijima,  sve ovo o pravu na objavu ispravka i objavu odgovora možda zvuči nejasno pa takve upućujem na članak 40. i članak 56. tog Zakona. Zahvaljujući tim člancima ljudi u Hrvatskoj su bar djelomično zaštićeni od potencijalnog medijskog linča kakav bi se mogao dogoditi da tih članaka u Zakonu nema.

No, čini se da urednik Novog lista Robert Frank namjerno ignorira postojanje ove zakonske norme. Ovih dana to se tiče mene pa zato ovo pišem, a sutra se može ticati bilo koga. Jer kada se šutke počnemo odricati svojih prava, kročili smo na put koji u konačnici vodi do krvave borbe za ponovno stjecanje prava. To se ne tiče samo prava na odgovor u nekom mediju nego vrijedi i za sva ostala prava koja su u Hrvatskoj u posljednje vrijeme ozbiljno ugrožena.”

Za više informacija možete posjetiti sljedeću poveznicu: http://www.vojko-obersnel.com/hr/blog/odgovor-na-prozivke-gospodina-koljanina-upucene-putem-novog-lista

S. M.