Tiskovna konferencija o olakšicama za zakupce poslovnih prostora u Rijeci

Aktualno 26. listopada 2020

Olakšice za zakupce poslovnih prostora u Rijeci

Olakšice za zakupce poslovnih prostora u Rijeci – umanjenje zakupnina za poslovne prostore prema postotku pada prometa korisnika prostora i ukidanje zakupa za terase ugostiteljskih objekata neke su od mjera koje SDP predlaže gradskoj administraciji za lakše nošenje poduzetničkog sektora u Rijeci s korona krizom – najavio je to na današnjoj konferenciji za medije Marko Filipović, predsjednik Gradske organizacije SDP Rijeke.

Rijeka – grad primjer po poštivanju propisanih mjera

Uz navedeno, Filipović je u kontekstu stalnog rasta broja zaraženih uputio apel svim građanima – budimo odgovorni, držimo fizičku distancu, nosimo maske, čuvajmo jedni druge. Naveo je da smo izašli smo iz ljetnog razdoblja života na otvorenom koje je obilježio relativno mali broj asimptomatskih slučajeva zaraze te da smo već neko vrijeme suočeni s ponovnim lakšim širenjem virusa. S tim u vezi Filipović je naglasio da su građani Rijeke kroz proljetni lockdown znali biti disciplinirani te su kroz ljeto, unatoč brojnim organiziranim događanjima Ljeta u prijestolnici, bili primjer ispravnog postupanja i odgovornog ponašanja i dodao tome poziv svim Riječanima i Riječankama da poštivanjem svih propisanih mjera zaštite učine da Rijeka nastavi biti grad-primjer.

Europski odbor regija istaknuo Rijeku kao primjer dobre prakse

Podsjetio je i da je Europski odbor regija u svom izvješću pod nazivom “Godišnji lokalni i regionalni barometar”, u kojem se bavio utjecajem pandemije koronavirusa na zdravlje i gospodarstvo, kao primjer dobre prakse istaknuo upravo Rijeku, a uz Rijeku još i Varaždin, Istarsku i Virovitičko-podravsku županiju. Ta pohvala, naveo je Marko Filipović, ne ide samo lokalnim stožerima i gradskoj administraciji nego i svim građanima koji su upute i upozorenja ozbiljno shvatili i pridržavali ih se, te time širenje virusa sveli na najmanju moguću mjeru.

U svjetlu svih do sada poduzetih mjera, zbog kojih je Rijeka između ostaloga i pohvaljena s visoke razine, Filipović je najavio ozbiljno razmatranje uvođenja novih mjera pomoći koje bi građanima trebale olakšati život u promijenjenim okolnostima nastalima zbog korona krize.

Olakšavajuće mjere za poduzetnike

S obzirom na činjenicu da brojke zaraženih rastu, propisuju se i nove nacionalne mjere zaštite, blaže od lockdowna, no njihov je utjecaj na društveni život, gospodarstvo, organizaciju događaja i uopće svakodnevicu života u gradu – neupitno velik.
Stoga SDP planira i nudi formiranje novih olakšavajućih mjera koje bi građanima Rijeke život u korona krizi i u ovom jesenskom i zimskom periodu učinile što normalnijim
Jedna od mjera koja se tiče ugostitelja bit će oslobađanje od plaćanja zakupnine za terase budući da je za očekivati da će boravak gostiju trebati organizirati više na otvorenom no u zatvorenom prostoru. Također, ono što će se ticati svih poduzetnika je smanjenje iznosa za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada Rijeke i to umanjenje sukladno pad prometa izazvanom korona-krizom.

Lokalna vlast – okosnica oporavka

Filipović je podsjetio da je predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen nedavno u svom prvom obraćanju skupštini lokalnih i regionalnih političara izjavila kako su upravo lokalne vlasti bile na prvoj liniji obrane od korone i njenih posljedica, te da Europljani i Europljanke znaju što su njihovi gradonačelnici, župani ili vijećnici učinili za njih i kako će upravo lokalna razina vlasti u zemljama Europske Unije biti okosnica oporavka. Na tragu toga, riječka lokalna vlast i politika SDP-a, naveo je predsjednik gradskog odbora SDP-a Rijeka, nastavlja s pronalaženjem modela i novih mjera koje u cilju imaju upravo ovo olakšavanje života u koroni i oporavak sviju u okolnostima novog (ne)normalnog života na koji nas je prisilila pandemija.

Poveznica na Facebook vijest

S. M.