Stvarne potrebe i stvarni život: još o novom porezu na nekretnine

Aktualno 18. prosinca 2012

Novi tekst na blogu Vojka Obersnela – porez na nekretnine

U ponedjeljak, 10. prosinca 2012. se u Zagrebu  dogodilo nešto što je praktično do jučer bilo nezamislivo u hrvatskoj političkoj praksi. Ministarstvo financija  je na javnu raspravu prijedloga da se uvede porez na nekretnine pozvalo kompletno Predsjedništvo Udruge gradova i Predsjedništvo Udruge općina.

Zašto tvrdim da je to bilo nezamislivo?

Zato što do dana današnjeg nisam doznao zašto me kao predsjednika Udruge gradova nikada nije htio primiti na razgovor premijer Ivo Sanader, ako se netko uopće još sjeća tko je to. Takve sastanke i dijalog Udruge gradova s Vladom sam kasnije tražio i od gospođe Jadranke Kosor no ni na taj zahtjev nisam nikada dobio nikakav odgovor.

Za vrijeme dok su njih dvoje vodili zemlju, lokalna samouprava u Hrvatskoj iz godine u godinu bila je gubitnik pokušajima vođenja dijaloga s centralnom državnom vlašću. U toj administrativnoj i ekonomskoj shizofreniji, čija je jedina svrha, danas to znamo, bila odliv novaca u privatne džepove, lokalna je samouprava sustavno lišavana financijskih sredstava. Istovremeno, gradovima i općinama natovarivale su se mnoge financijske obveze, pa su slijedom toga i oni morali povlačiti neke nepopularne mjere.  O ovome sam u mnogim prilikama upozoravao, pisao, često mi je izgledalo  – uprazno.

Danas mogu reći da se tom političkom bezumlju, gdje režemo granu na kojoj sjedimo, konačno vidi kraj.

Cijeli tekst pročitajte na  blogu Vojka Obersnela.

Poveznica na Facebook vijest: https://www.facebook.com/sdprijeka/posts/10151136752010388?__xts__%5B0%5D=68.ARBlEhwsOlGgvJgEzE9iEr__BO967mayKyotIalC6FsuVWSYPWbyuZESY-18CS1GP1uM012M8_trxVx9HHy7Cq-2BnY9Tt5JdGjHUN5DTQfQYmKbneAlpC5VFL-fG_kJpD8ZHA8&__tn__=-R

D. V.