Riječki hospicij počinje s radom u veljači 2013.

Aktualno 27. studenoga 2012

Riječki hospicij

Rad hospicija financirati će HZZO. To je dobra vijest jer je ustanova za palijativnu skrb i te kako potrebna. Godinama u Rijeci djeluju mobilni timovi za palijativnu skrb uz financijsku pomoć Grad Rijeke i Primorsko-goranske županije koji će također ući u novi sustav palijativne skrbi, izjavio je Obersnel. Gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je da će riječki hospicij čije su uređenje sufinancirali Riječka nadbiskupija, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija ući u sustav financiranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i da bi mogao početi s radom u veljači 2013. godine kao jedina takva institucija u Hrvatskoj.

– Ministar zdravlja Rajko Ostojić na otvorenju novouređenog Odjela za dječju hematologiju na Kantridi dao je do znanja da će rad hospicija financirati HZZO. To je dobra vijest jer je ustanova za palijativnu skrb i te kako potrebna. Godinama u Rijeci djeluju mobilni timovi za palijativnu skrb uz financijsku pomoć Grad Rijeke i Primorsko-goranske županije koji će također ući u novi sustav palijativne skrbi, izjavio je Obersnel.

Riječki gradonačelnik zadovoljan je onime što je čuo od ministra zdravlja Rajka Ostojića u vezi s izgradnjom nove bolnice na Trsatu.

– Tijekom sljedeće godine trebala bi početi realizacija druge faze koja podrazumijeva izgradnju zasebne zgrade ginekologije i pedijatrije s termoenergetskim poslom. Riječ je o investiciji koja je procijenjena na 100-ak milijuna eura. Redovito održavamo kontakte s Centrom za energetiku i investicije. Razmatra se model izgradnje javno-privatnim partnerstvom jer se u ovom trenutku teško može izgradnja financirati klasičnim kreditom. Na taj način bi se izgradio bolnički objekt, ako izuzmemo ono što je izgrađeno samodoprinosom, po prvi put nakon 1936. godine, kazao je Obersnel.

On je najavio da bi do kraja siječnja 2013. godine Energo trebao izgraditi stanicu za punjenje plinom kako bi prvih deset autobusa na plin počelo prometovati riječkim ulicama, a nakon toga u javni prijevoz trebalo bi se uključiti još 11 autobusa. Obersnel je naglasio da se nastavlja s investicijskim ciklusom izgradnje vodovodne mreže i mreže odvodnje koji se procjenjuje na desetke milijuna kuna.

U 2014. godini očekuje nas veliki projekt koji ćemo kandidirati za europske fondove koji je vrijedan 100-ak milijuna eura koji će se kandidirati u sklopu operativnog plana za zaštitu okoliša. Trenutno se izrađuje dokumentacija, a realizacijom tih projekata trebao bi se u potpunosti riješiti problem odvodnje u Rijeci i dijelu riječkog prstena. Predviđeno je izmještanje centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na drugu lokaciju na Delti kako bi se stvorile pretpostavke za realizaciju riječkog waterfronta i kako bi najatraktivniji dio Delte bio u funkciji novih građevina, grada i građana, pojasnio je Obersnel.

Poveznica na Facebook vijest: https://www.facebook.com/sdprijeka/posts/193482254122466?__xts__%5B0%5D=68.ARCbY0H1B1HFAgTvSiaofzl2mkpFyrlhZ8S24TbGJqTSAP5b8Kess_aAA8IJh5UJ5gbhqR3chkbwcsmj897bzr9_OpVro27F-t2fQLoYeQJ-WPKz71J-x3i2fwgta8WcU8quLKA&__tn__=-R

D. V.