Tiskovna konferencija povodom Međunarodnoga dana žena

Aktualno 7. ožujka 2020

Tiskovna konferencija u povodu Međunarodnoga dana žena 2020. godine

U četvrtak 5. ožujka 2020. godine u prostorijama Gradske organizacije SDP Rijeke održala se tiskovna konferencija u povodu Međunarodnoga dana žena 2020. godine na kojoj su govorili Sanja Tamarut ispred Socijaldemokratskoga Foruma žena te Sandra Krpan i Marko Filipović ispred Gradske organizacije SDP Rijeke.

Prava žena u Hrvatskoj se najčešće izigravaju

“Kada smo osnovali Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske, kao i ovaj naš riječki, a tome ima 25 godina, krenule smo u političku borbu za rodnu ravnopravnost i dokidanje svih oblika podčinjavanja žena u cilju stvaranja dmštva ravnopravnih građanki i građana. Međunarodni dan žena je dan kada bi zajedno ponosno trebale slaviti ekonomska, politička i društvena dostignuća žena prvenstveno u našem kraju, ali i u svijetu. A njih nije malo, no stvarnost nas prisiljava da ponovo dižemo glas, upozoravamo, jer naša se prava u ovoj i ovakvoj državi najčešće izigravaju.”, istaknula je potpredsjednica Socijaldemokratskoga Foruma žena Sanja Tamarut.

Nesigurni i slabo plaćeni poslovi

Također je istaknula da je prosječna žena u Hrvatskoj potplaćena, radnica ili djelatnica na nesigurnim i često privremenim poslovima, primorana da odrađuje neplaćene prekovremene sate, često mobingirana ili ucjenjivana, sa strahom koristi bolovanje ili porodiljni dopust. Osim toga, napomenula je da u državnim, javnim ili znanstvenim poduzećima i institucijama položaj žena je nešto bolji, ali napredak u karijeri često završava pod staklenim stropom.

Žene i muškarci nisu ravnopravni u društvu

Da se o ženskim pravima mora govoriti svakog dana jer žene i muškarci nisu ravnopravni u društvu, govorila je potpredsjednica Gradske organizacije SDP Rijeke Sandra Krpan, podsjetivši da je ipak lakše biti žena u Hrvatskoj nego u Afganistanu ili Siriji. “Želim govoriti o ženama koje su trpjele nasilje, ali rekle ne, žao mi je što žena mora izaći iz stana i otići u podstanare jer nije više htjela trpjeti nasilje, žao mi je što mora čekati isplatu alimentacije mjesecima, ali mi je žao i što tako začarani krug traje godinama.”

Gradska organizacija SDP Rijeke ove godine Riječankama daruje koncert Gorana Karana

“Duboko poštujemo simboliku proslave Dana žena i podsjećamo na ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola, a poklonjenim koncertom odajemo priznanje za sve borbe koje su kroz povijest vodile i dobile, za svoj status u društvu.”, istaknuo je predsjednik Gradske organizacije SDP Rijeke Marko Filipović.

Poveznica na Facebook objavu

S. M.