Rijeka spremna za ulagače!

Aktualno 21. listopada 2012

Ulagačke mogućnosti

Predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije prezentirali su članovima Diplomatskog kluba iz Zagreba i predstavnicima Ministarstva vanjskih i europkih poslova poslovne i ulagačke mogućnosti, odnosno projekte vrijedne gotovo deset milijardi eura. Diplomatski klub-Klub gospodarskih savjetnika osnovan je prošle godine, a članovi su mu diplomati veleposlanstava u Hrvatskoj koji pokrivaju gospodarske teme, predstavnici gospodarskih komora, te članovi međunarodnih organizacija. Diplomatskom klubu prezentirani su garaža Brajda, kompleks Zapadna Žabica, turistički kompleks na Preluku, marina Pećine, waterfront Delta, hotel i marina na Kantridi, kompleksi u Torpedu i Vodovodnoj ulici…

“Grad Rijeka posebnu pozornost pridaje privlačenju novih investitora. Investicijska politika najbolja je antirecesijska politika. U tom smislu pripremili smo Katalog gradskih investicija. Najvažnije je prepoznati lokalne prednosti, a u našem slučaju one su povezane s prirodnim, odnosno geografskim položajem koji je našemu gradu i luci, važnom prometnom čvorištu u ovom dijelu Europe, priskrbio naziv »Vrata u Europu i svijet«. Luka pruža izvrsne mogućnosti za intermodalni prijevoz roba i putnika, odnosno za brzu komunikaciju i kombinaciju između luke, ceste, željeznice i zračnog prometa. U krugu od samo 500 kilometara nalaze se veliki europski centri poput Beča, Bratislave, Budimpešte, Praga, Beograda Minhena i Milana” – izjavio je Vojko Obersnel.

Dodao je da i Rijeka nije turistički centar. “To nikada nije bila, niti će ikada biti u punom smislu riječi. Ali se nalazi u središtu turistički najrazvijenijih regija Hrvatske. U kombinaciji s bogatom kulturnom baštinom ovaj je kraj idealan za organiziranje mnogobrojnih kulturnih i sportskih događanja”.

Riječki gradonačelnik izdvojio je da se u zadnjih desetak godina intenzivno razvija grad usluga i grad znanja, zahvaljujući dobroj suradnji sa Sveučilištem u Rijeci.

Viša savjetnica riječkog gradonačelnika Nataša Zrilić izdvojila je Rijeka Gateway Project kao najveći razvojni projekt. “Grad Rijeka treba pomoći Lučkoj upravi u pripremi natječaja za pronalaženje developera, a taj će natječaj biti objavljen u proljeće iduće godine. Ukoliko pronađeno zainteresiranog developera, na području Porto Baroša nastat će novi komercijalno-javni sadržaji, a projekt će se financirati putem koncesija” – pojasnila je. Naglasila je i važnost izgradnje Zapadne Žabice, a do kraja godine trebao bi biti raspisan natječaj za izgradnju novog Autobusnog kolodvora, dok početak gradnje ovisi o izdavanju suglasnosti nadležne Agencije za javno-privatno partnerstvo. Što se tiče Zračne luke Rijeka, Zrilić je pojasnila da je najbrži način dobivanja strateškog partnera izrada natječaja za dokapitalizaciju, a drugi način je javno-privatno partnerstvo. Među ostalim, Zrilić je kazala da Grad Rijeka traži investitore za izgradnju plinske energane za Sveučilišni kampus, izgradnju punionice za plin za autobuse javnog gradskog prijevoza, radi povećanja kvalitete zraka.

Poveznica na Facebook vijest: https://www.facebook.com/sdprijeka/posts/294164710699126?__xts__%5B0%5D=68.ARBcfGvPrHITEEIgvIyr2dbDiQIqoJYSGm0hmft2HNEIzQJznHiuaxdiMxz03xJyWbNcW4eM5ysGZLIGzIfb_7DICR0UEPMSCuItSwXXFqY7ekI4yX6RLnugJr7OSzapY1fFZIs&__tn__=-R

D. V.