Tiskovna konferencija Vojka Obersnela i Darija Vasilića

Aktualno 28. lipnja 2020

Vojko Obersnel i Darijo Vasilić održali tiskovnu konferenciju

O odnosu HDZ-ove Vlade prema lokalnoj samoupravi, a posebno u vrijeme korona krize, govorili su ovu subotu u Rijeci gradonačelnici Rijeke i Krka, Vojko Obersnel i Darijo Vasilić, obojica kandidati Restart koalicije u 8. izbornoj jedinici.

Od 2003. godine po pitanju decentralizacije nije se dogodilo baš ništa

“Od 2003. godine, odnosno mandata tadašnje Vlade Ivice Račana koja je skromno i vrlo djelomično, ali ipak donekle jest provela decentralizaciju Hrvatske, do danas se po tom pitanju nije dogodilo baš ništa. Upravo suprotno, iz godine u godinu gradovi su u sve težoj financijskoj situaciji, a olakšice vezane uz porez na dohodak imaju izravne posljedice na proračune lokalnih samouprava, a da se pritom ne osiguravaju nikakve kompenzacijske mjere iz ostalih proračunskih izvora. Situacija je ustvari kulminirala posljednje tri godine, upravo u mandatu premijera Andreja Plenkovića. Hrvatski gradovi u tom razdoblju zajedno godišnje gube minimalno milijardu kuna proračunskih prihoda. Tolika sredstva mi iz nekih drugih izvanporeznih prihoda ne možemo nikako namaknuti i nagomilane posljedice nemoguće je sanirati.

Sektor lokalnih samouprava ostao potpuno zanemaran od strane Vlade

“U aktualnoj korona krizi lako je uočljivo da je Plenkoviće Vlada punu podršku dala privatnom sektoru, a da je cjelokupni sektor lokalnih samouprava, naših proračunskih korisnika, poduzeća ostao potpuno zanemaren. Ova Vlada lokalnu samoupravu kao da uopće ne doživljava kao sastavni dio javne uprave Republike Hrvatske.”, rekao je Vasilić. Istaknuo je i da će promjenom parlamentarne većine i preuzimanjem Vlade Restart koalicija pokrenuti novi ciklus sveobuhvatne decentralizacije Hrvatske.

Sve reforme Zdravka Marića osmišljene su i realizirane na teret lokalnih samouprava

I Vojko Obersnel istaknuo je decentralizaciju kao jedan od svojih primarnih zadataka kao saborskog zastupnika pri čemu je decentralizaciju usporedio s Jetijem.

“Svi o njoj govore, ali je nitko nije vidio niti doživio. Izuzev u tom spomenutom kratkom razdoblju iz vremena Ivice Račana. Sve što se kasnije predstavljalo decentralizacijom svodilo se na prebacivanje i gomilanje obaveza lokalnih samouprava, ali bez osiguranih adekvatnih financijskih izvora za ispunjenje tih obaveza pa je sve to, dakle, samo dodatno ugrozilo lokalnu samoupravu. To što su nedavno nadležnosti ureda državne uprave prepustili županijama, dakako nije nikakva decentralizacija već samo bijeg od odgovornosti i dokaz dosadašnje neefikasnosti istih tih ureda. Ostali smo i bez prihoda od poreza na dohodak koji se sav slijeva u Zagreb. Sve takozvane porezne reforme Zdravka Marića osmišljene su i realizirane na teret lokalnih samouprava.” , istaknuo je Obersnel.

Najveći teret pandemijske krize podnijeli su gradovi i općine

Govoreći o potrebi da radničke plaće budu veće napomenuo je da povećanje ne može biti na teret općina i gradova kojima se ne osigurava kompenzacija povećanja neoporezivog dijela plaća.

“To znači dovesti nas pred zid i na rub preživljavanja” , rekao je riječki gradonačelnik dodajući da svi bježe od smanjenja stope PDV-a kao isključivog prihoda države od kojeg lokalnoj samoupravi ne pripada niti kuna.

Vasilić i Obersnel zaključili su da su upravo gradovi i općine podnijeli najveći financijski teret u vrijeme pandemije jer su sva rasterećenja za poduzetnike išla upravo preko “njihovih leđa”.

Poveznica na Facebook objavu

S. M.