Vojko Obersnel

Vojko Obersnel rođen je 25. ožujka 1957. u Rijeci. Završio je Osnovnu školu Vladimir Gortan, a potom Sušačku gimnaziju. Diplomirao je 1980. godine na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Završio je poslijediplomski studij prirodnih znanosti na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu, čime je stekao titulu magistra prirodnih znanosti, a nakon toga i poslijediplomski studij medicinske genetike na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Od 1982. do 1997. radio je na Medicinskom fakultetu u Rijeci, gdje je predavao biologiju i medicinsku genetiku, bavio se znanstveno – istraživačkim radom iz područja medicinske genetike i ekotoksikologije te obavljao dijagnostiku u citogenetičkom laboratoriju.

Oženjen je pedijatricom Brankom, a sin Ognjen, rođen 1984, diplomirani je ekonomist.

Obersnel je u SDP-u od 1990. godine. U više mandata bio je član Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, u predsjedništvu stranke bio je od 2009. do 2012. godine, a od 2010. godine predsjednik je Gradske organizacije SDP-a Rijeka. U prošlom sazivu Sabora, a jednako tako i u ovom, vanjski je član Saborskog odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu.

Od 1997. do 2000. godine bio član Poglavarstva Grada Rijeke i pročelnik Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb. U tim godinama Rijeka značajno proširuje Socijalni program koji obuhvaća velik broj različitih oblika pomoći i uvodi cenzuse koji značajno nadrastaju zakonsku obavezu. Aktivnim sudjelovanjem u projektu Svjetske zdravstvene organizacije Obersnel je omogućio ulazak Rijeke u europsku mrežu zdravih gradova u kojoj je Rijeka i danas.

Gradonačelnik Grada Rijeke postaje 2. ožujka 2000. godine kada je pobjedom SDP-a na parlamentarnim izborima dotadašnji gradonačelnik Slavko Linić otišao u Zagreb na mjesto potpredsjednika Vlade. Za gradonačelnika Rijeke Obersnel je do sada biran tri puta, 2001., 2005. te 2009. godine kada je na prvim neposrednim izborima pobijedio u prvom krugu s 58,27% osvojenih glasova.

Načinom vođenja grada, novim standardima u radu uprave, otvorenošću prema građanima i poštovanjem zakona, Obersnel je Rijeku učinio najtransparentnijim gradom u Hrvatskoj. Istraživanje o transparentnosti, koje je financirala Europska komisija, provela je udruga GONG 2009. i ponovno 2012. godine u svih 576 gradova, općina i županija u RH. Oba puta Rijeka je proglašena najtransparentijim gradom.

I EUROPLJANIN

U proteklih 12 godina Obersnel se aktivno uključio u čitav niz organizacija i udruženja koja se bave razvojem lokalne samouprave, decentralizacijom i pozicioniranjem gradova kao nositelja razvoja čitavih regija.

Neprekidno od 2004. godine predsjednik je hrvatske Udruge gradova koja sudjeluje u kreiranju različitih zakona što se odnose ne samo na lokalnu razinu upravljanja već i na cjelokupno funkcioniranje države. Iako često ignorirana od strane bivše državne vlasti, Udruga gradova nije posustala u slanju konkretnih predstavki na različite prijedloge zakona, pravilnika i uredbi. Od 2011. Godine, nova Vlada RH uvažila je čitav niz preporuka i mišljenja Udruge gradova te ih ugradila u različite zakone, primjerice Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakon o porezu na dohodak, Zakon o vodama i brojne druge.

Obersnel je od veljače 2012. godine predsjednik hrvatskog izaslanstva promatrača u Odboru regija EU. S te pozicije razgovarao je višekratno s čitavim nizom europskih političara o različitim temama koje se tiču razvoja Europske unije, a time i pozicioniranja Hrvatske u EU, primjerice s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Shulzom, predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, potpredsjednikom europske komisije i povjerenikom za transport Siimom Kallasom i drugima.

U Bruxellesu je 2009. godine Obersnel potpisao Povelju gradonačelnika o energetskoj učinkovitosti kojom se europski gradovi obvezuju na povećavanje energetske efikasnosti, upotrebu obnovljivih izvora energije te sustavno gospodarenje energijom, s ciljem uštede financijskih sredstava i zaštite okoliša, i održivog razvoja lokalnih zajednica na dobrobit svih građana. Tu je Povelju hrvatskoj javnosti predstavio ispred Udruge gradova te ju je do sada potpisalo svih 127 gradova i 20 županija u Hrvatskoj.

Kao član Odbora direktora Međunarodne udruge gradova i luka,  Obersnel je upoznat s primjerima najbolje prakse suradnje lokalnih vlasti i luka na području gradova te aktivno sudjeluje u promociji primjene pozitivnih iskustava. S tim u vezi, po drugi puta je biran u članstvo Odbora direktora ove međunarodne udruge zahvaljujući angažmanu na intenzivnoj promociji Rijeka Gateway projekta među ostalim članicama udruge i suradnji sa Svjetskom bankom.

Predstavnik je Hrvatske u projektu SETA u koji su uključene Austrija, Češka, Mađarska, Italija, Slovačka i Slovenija. Ovaj projekt fokusiran je na iznalaženje logistički optimalnih rješenja za protok roba i putnika u jugoistočnoj europskoj regiji.

Za promoviranje prijateljstva i solidarnosti između Italije i Hrvatske, poglavito poštovanja talijanske manjine u Rijeci, 2003. godine Obersnelu je uručeno odlikovanje Reda zvijezde solidarnosti Predsjednika Republike Italije i dodijeljena počasna titula Commendatore.

Iskustvo i angažiranost u svim navedenim organizacijama Obersnela čine dobrim poznavateljem ne samo hrvatskih nego i europskih društvenih prilika, novih smjerova razvoja i procesa koji se u hrvatskoj i europskoj politici odvijaju.

Odgovornost i strastvena posvećenost razvoju Rijeke čine ga uspješnim gradonačelnikom koji poštuje svoje sugrađane i time uživa povjerenje većine Riječana.

Iskoristi priliku i izravno komuniciraj s Obijem!

Postavi pitanje, kritiziraj, daj ideju, pohvali – komuniciraj i izravno utječi na donošenje odluka! Obi je zaista aktivan i na društvenim mrežama!

Web

Posjetite službene web stranice

www.vojko-obersnel.com

Razgovori o Rijeci 2020.

Podijelite svoja razmišljanja o budućnosti grada!

www.ri2020.eu

Komunicirajte s Obijem putem službenog facebook profila..

www.facebook.com/vojko.obersnel

..ili privatnog