I Hrvatska je obećana zemlja kao i Kanada

Press 31. siječnja 2013

Intervju tjedna s Obersnelom

INTERVJU TJEDNA S OBERSNELOM net.hr-a | ”Puno veće posljedice od ove krize na Rijeku je ostavila mutna privatizacija iz ”90-ih. To, zapravo, nije ni bila privatizacija, nego, usudio bih se reći, ciljano uništenje ovoga grada, naš pad na koljena. Zato je ova kriza za Riječane samo jedna u nizu”, kazao je u razgovoru za Danas.hr gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Na koji način namjeravate zadržati vlast u Rijeci? Možete li nabrojiti četiri konkretna projekta za razvoj Rijeke?

Na jedini način koji demokracija poznaje: kandidaturom za gradonačelnika Rijeke i osvajanjem povjerenja Riječanki i Riječana na izborima. No, suština nije u osvajanju ili zadržavanju vlasti, jer ona sama po sebi ne znači ništa bez vizije, bez jasnog smjera i bez suradnje s građanima i stručnim ljudima u gradu koji vodite. Na ta tri temelja namjeravam graditi budućnost Rijeke i o tome ću, kao i do sada, intenzivno razgovarati ne samo s građanima ovoga grada, nego i s brojnim stručnjacima u različitim područjima koji razumiju da se nalazimo u izuzetno važnoj godini koja najavljuje jedno posve novo razdoblje.

Program razvoja Rijeke za koji će se Riječani moći odlučiti na ovim izborima snažno će uključiti perspektivu koju donosi ulazak u EU, stoga se neće raditi samo o mandatu i zadržavanju vlasti, nego o sedmogodišnjem strateškom planu, jer su i strategije Europske unije bazirane na tolikom razdoblju. Rijeka se u ovoj godini vraća okruženju kojem je oduvijek pripadala i u kojem se kroz povijest najsnažnije razvijala, vraća se velikoj zajednici i kao kozmopolitski grad ponovno ima priliku disati punim plućima. To uključuje i moment izazova u kojem sve svoje dobro znane prednosti moramo na najbolji način uključiti u strategiju razvoja. Ne radi se o četiri konkretna projekta, jer će ih vjerojatno biti i više, nego se za sada radi o tri ključna usmjerenja temeljena na perspektivi koju donosi ulazak u EU.

Koja tri?

Jedno je globalno pozicioniranje Rijeke kao prometno-logističkog centra, što uključuje razvoj riječke luke, željeznice i općenito prometne infrastrukture, odnosno razvoj zona u kojima će se otvarati nova radna mjesta. Drugi važan temelj je razvoj Rijeke kao znanstveno-poslovnog centra, baziranog na društvu znanja, odnosno povezivanje Sveučilišta s gospodarstvenicima kroz, primjerice, znanstveno-tehnološki park, pri čemu je u središtu korištenje dobro razvijene gradske informatičke infrastrukture. I treće područje obuhvaća socijalnu uključenost svih Riječana, odnosno društvenu uključenost u projekte koji grad čine ugodnim za život. To podrazumijeva daljnja ulaganja u kulturu, sport, a posebno u segment socijalne i zdravstvene zaštite.

Zašto bi Riječani trebali potvrditi Vaš mandat, a ne izabrati nekog drugog?

Rijeka je dva puta za redom proglašena najtransparentnijim gradom, to je jedna od titula na koju sam najponosniji i govori o načinu upravljanja gradom. Grad nisu zgrade, nego ljudi i zato snažan socijalni program koji gradimo godinama govori o brizi za najugroženije. Rijeka nema minuse o kakvima slušamo u drugim gradovima. Gradonačelnik sam od 2000. godine. Od tada do danas u Rijeci je vojarna na Trsatu izrasla u moderan Kampus, bazen na Kantridi je prerastao u bazenski kompleks s pet bazena i uređenom plažom, Kantrida je dobila i Atletsku dvoranu, a Zamet sportsku.

Rijeka ima besplatan  wireless u centru, na Trsatu na Bazenima Kantrida, u Centru Zamet, u Atletskoj dvorani, u Art-kinu te na Astronomskom centru, ima modernu zaobilaznicu, plažu za osobe s invaliditetom, financiramo i pomažemo Skloništa za žrtve nasilja u obitelji, rodilište koje je među najboljima u Europi… Uvjeren sam da će Riječani glasati za prosperitet Rijeke, kao i do sada.

Cijeli INTERVJU TJEDNA net.hr-a pročitajte ovdje.

Poveznica na Facebook vijest: https://www.facebook.com/sdprijeka/posts/414600058614161?__xts__%5B0%5D=68.ARB-O4KdspVtvPDeyi_vMd6J005aWR4Q_aEqDTD86OarR9GnOTEsr8GwTygyAUMWQ43wGqGSp9yzqRPQFT_9QvUzeYTRu6YVA5BFnCJxAM0ydq_Wai6OhOCJLKJTV5SHzWreiOg&__tn__=-R

D. V.