Svečano otvorenje Arheološkog parka na mjestu nekadašnjeg tarsatičkog principija kasnoantičkog vojnog zapovjedništva u Rijeci

Aktualno 20. veljače 2014

Svečano otvoren Arheološki park

Glazbenim programom u kojem su sudjelovali zbor i orkestar HNK Ivana pl. Zajca pod ravnanjem maestre Nade Matošević, uz atraktivne svjetlosne efekte, svečano je otvoren Arheološki park, na mjestu nekadašnjeg tarsatičkog principija kasnoantičkog vojnog zapovjedništva u Rijeci. Prigodna izložba koja govori o povijesti ove lokacije postavljena je u galeriji Principij. Rijeka je dobila novi gradski trg pogodan za glazbene i scenske izvedbe i prvorazrednu turističku atrakciju.

U glazbenom programu sudjelovao je zbor i orkestar HNK Ivana pl. Zajca pod ravnanjem maestre Nade Matošević Svečanosti otvorenja Arheološkog parka i izložbe prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, zamjenici gradonačelnika i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić Bukovac.

O projektu

Projekt je obuhvatio građenje Arheološkog parka na Trgu Jurja Klovića, uređenje Ulice pod voltun i Ulice stara vrata te pješačke površine sjeverno i južno od crkve. Arheološkim istraživanjem provedenim 2007. g. od strane Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba utvrđeno je da se na ovoj lokaciji nalazi očuvan dio kompleksa kasnoantičkog vojnog zapovjedništva, zvan Principij koji je sagrađen u drugoj polovini 3. stoljeća, a srušen početkom 5. stoljeća. Istraživanjima je otkriven arhitektonski razmjerno dobro očuvan dio kompleksa kasnoantičkog vojnog zapovjedništva zvanog principij, postojanje ostataka srednjeg dijela prednjeg popločenog dvorišta, dio bočnog dvorišta, četiri pokrajnje prostorije, dva stepeništa i fronta središnje građevine, vjerojatno bazilike. Rezultati ovih arheoloških istraživanja dopunjavaju  mozaike gradske povijesti kao i europska saznanja o karakteru i izgledu ovakvih objekata.

Arheološki park danas prezentira sam prostor arheološkog lokaliteta –  otkrivanjem partera, postojećih obodnih zidova i ostalih nepokretnih arheoloških nalaza, primjereno je rekonstruiran povijesni prostor na način koji odgovara njegovoj prvobitnoj namjeni: otvorenog reprezentativnog prostora prikladnog za okupljanje i komunikaciju. Uređenjem Arheološkog parka uređen je i dio Starog grada te je povezan je s njegovim ostalim dijelovima, čime se dobila nova komunikacija. 

Za više informacija možete posjetiti sljedeću poveznicu: http://www.rijeka.hr/OtvorenArheoloskiPark

S. M.