Za riječka kućanstva nema poskupljenja plina

Aktualno 29. ožujka 2017

Cijena plina za nešto više od 21 tisuću kućanstava u distributivnoj mreži Energa neće se mijenjati

Gradonačelnik Vojko Obersnel  i direktor TD Energo Sanjin Kirigin održali su danas u Salonu Grada Rijeke tiskovnu konferenciju na kojoj su istaknuli kako se cijena plina za nešto više od 21 000 riječkih kućanstava u Energovoj distributivnoj mreži neće mijenjati. Na susretu s novinarima bilo je riječi i o ugradnji energetski učinkovite javne rasvjete i modernizaciji sustava toplinarstva. “Premda je temeljem odluke Vlade RH HERA kao regulatorno tijelo donijela odluku koja omogućava povećanje cijene prirodnog plina za približno 1%,  odlučili smo ne koristiti tu mogućnost, stoga cijena plina za korisnike u Rijeci i okolici neće porasti” – rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel podsjećajući da je od 2014. do 2017. godine cijena prirodnog plina za kućanstva u distributivnoj mreži Energa ukupno smanjena za 23,75%, a posljednje smanjenje cijene bilo je u siječnju ove godine. “Važno je naglasiti, kazao je gradonačelnik, da zadržavanje cijene plina osigurava stabilno poslovanje i nastavak planiranih investicija Energa” .

Energo nastavlja izgradnju plinovoda

U ovoj godini Energo nastavlja s radovima na daljnjoj izgradnji plinovoda u Rijeci, na području Srdoča i Martinkovca, te u Kastvu i na Viškovu čime se nastavlja razvoj plinske mreže u koju je u posljednjih desetak godina uloženo čak 276 milijuna kuna što je rezultiralo da Rijeka danas ima jednu od najmodernijih i najsigurnijih plinskih mreža u Hrvatskoj. Većina korisnika prirodnog plina u Energovoj distributivnoj mreži u Rijeci i okolici (općina Kostrena, Viškovo, Klana, Industrijska zona Kukuljanovo, Čavle, Kraljevica i Šmrika) su korisnici koji pripadaju Tarifnom modelu 2 i koji prirodni plin koriste za kuhanje, zagrijavanje potrošne tople vode i grijanje. Prosječna godišnja potrošnja prirodnog plina kod tih korisnika kreće se na razini od 7.800 kWh (što je ekvivalent 850 m³). Cijena plina za tu vrstu korisnika trenutno iznosi 0,3461 kn/kWh s PDV-om odnosno 3,21 kn/m³ s PDV-om, što čini prosječni godišnji trošak od 2.700,00 kn.

Za više informacija možete posjetiti sljedeću poveznicu: https://www.rijeka.hr/rijecka-kucanstva-nema-poskupljenja-plina/

S. M.