Upoznajte kandidate za Europski parlament!

Aktualno 25. ožujka 2013

Članovi Europskoga parlamenta

Hrvatski su građani pred još jednim izborima. Ovaj će se put prvi put birati članovi Europskoga parlamenta. Izabrat će svoje predstavnike koji će ih zastupati u toj sve važnijoj instituciji Europske unije.

http://www.hrabroueuropu.eu/ | Posao zastupnika u Europskom parlamentu zahtjevan je i pretpostavlja visoku razinu stručnosti i predanosti. Novoizabrani hrvatski zastupnici bit će raspoređeni u odbore te će im se dodijeliti dužnosti izvjestitelja za određeno pitanje/područje. Primjerice, zastupnik koji sjedi u Odboru za vanjske poslove, bit će zadužen za određenu državu. Slijedeći inicijativu Europske komisije i nakon njezina pristizanja u Europski parlament, zastupnik ili zastupnica izrađuju izvješće, savjetujući se sa stručnim osobljem. Izvješće se potom predstavlja u prvom čitanju, nakon kojega se utvrđuje rok za podnošenje amandmana. Nakon proteka roka, slijedi usuglašavanje političkih grupa. U drugom se čitanju u Odboru predstavljaju izmjene i dopune te se pristupa izglasavanju. Nakon mjesec do dva, izvješće dolazi na dnevni red plenarne sjednice, gdje se o njemu ponovno raspravlja i u konačnici se usvaja. Cijeli taj proces može potrajati od pet mjeseci do nekoliko godina.

Zastupnik sudjeluje i u izradi izvješća ostalih zastupnika, posebice podnošenjem amandmana. Isto tako, može biti član nekoliko odbora, različitih izaslanstava ili pak koordinator određenog odbora.

Nositelj liste koalicije SDP-HNS-HSU je Tonino Picula. Lista izgleda ovako:

Predstavnik naše regije je Ivica Lukanović, aktualni SDP-ov gradonačelnik Kastva. Više o njemu saznajte ovdje.

Poveznica na Facebook vijest: https://www.facebook.com/sdprijeka/posts/171992559618866?__xts__%5B0%5D=68.ARAM4ip_WOGZYDS9cYIWtVMynqPOwurHhQZW0rakkWNfKwnSQF8AHKTnNH9FdVGu8HkkxKdLyZe_6S8xdajw_Epq57rF99bGbp8vx7Mm0vWEz1hC9rwHltxiawVlFJLGi7giJLU&__tn__=-R

D. V.