Građanski odgoj kreće u šest osnovnih škola

Izradom udžbenika i edukacijom nastavnika stekli su se uvjeti da se školske 2016./17. godine učenicima petih razreda osnovnih škola Dolac, Nikola Tesla, Podmurvice, San Nicolo, Trsat i Vežica omogući pohađanje predmeta  Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavne aktivnosti, zaključeno je na gradonačelnikovom kolegiju na kojem je također prihvaćeno Izvješće o uspješnoj realizaciji 9 projekata “Riječkog program lokalnog partnerstva”. Prema riječima pročelnice Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sande Sušanj, suvremeno društvo suočeno je s niskom razinom političke pismenosti mladih, jačanjem netolerancije i isključivosti te nedostatkom znanja i vještina potrebnih za svakodnevni život. Istraživanje na temu „Mladi u vremenu krize“ provedeno 2013. g. pokazalo je kako upravo učenici čine skupinu mladih s najnižom razinom političke osviještenosti, niskom razinom sudjelovanja u volonterskim aktivnostima te izostanak percepcije volonterstva kao načina za rješavanje konkretnih problema u zajednici.

Ministarstvo kasni s uvođenjem građanskog odgoja na rizini RH

Premda je Ministarstvo obrazovanja svojedobno pokrenulo inicijativu eksperimentalnog uvođenja uvođenja Građanskog odgoja u 8 razrede osnovnih škola, ništa nije napravljeno, a kako je kazao gradonačelnik Vojko Obersnel, vidjeli smo kako je prošla i Kurikularna reforma, stoga je uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja ključno ukoliko želimo ojačati društvenu i političku participaciju građana, poštivanje ljudskih prava, osnažiti međukulturno razumijevanje i demokraciju, razvijati volonterstvo i aktivizam te međuljudske odnose i održivi razvoj. „Interes za ovaj riječki jedinstveni program u Hrvatskoj pokazale su druge jedinice lokalne samouprave, pa čak i županije, stoga jedva čekam rezultate mjerenja koje će se provesti i na kraju školske godine“ kazao je gradonačelnik.

Za više informacija možete posjetiti sljedeću poveznicu: https://www.rijeka.hr/sest-rijeckih-osnovnih-skola-krece-s-eksperimentalnim-uvodenjem-gradanskog-odgoja-obrazovanja-pete-razrede/

S. M.