Javna tribina eurozastupnika Tonina Picule

Aktualno 18. veljače 2019

Hrvatska, EU, socijaldemokracija – ususret euroizborima

Dana 15. veljače 2019. godine s početkom u 17 sati u prostorijama Gradske organizacije SDP Rijeke, naš zastupnik u Europskome parlamentu Tonino Picula održao je tribinu pod nazivom Hrvatska, EU, socijaldemokracija – ususret euroizborima.

Picula je u svojem izlaganju naglasio da Europska unija, kao jedinstveni i najvažniji politički projekt u europskoj povijesti, mora u turbulentnoj prvoj polovini 21. stoljeća pronaći svoju ulogu. Iza EU je šezdeset godina mira, baština socijalne države, jedinstvenog tržišta, zajedničke valute i efikasnog sustava zaštite ljudskih prava. Međutim, očito previše građana imaju dojam da to ili ne vrijedi za njih ili ne vrijedi u dovoljnoj mjeri i zbog toga se okreću strankama koje ograničavaju demokratska prava i demontiraju pravnu državu.

Također, Picula je i govorio o tome kako nakon šest godina od ulaska Hrvatske u članstvo odgovoriti na pogoršan međunarodni položaj Hrvatske u uvjetima napetih odnosa unutar EU i o tome kakva je budućnost EU. Istaknuo je da ono što Hrvatska danas treba je nadogradnja, ne samo svoje vanjske, nego ukupne politike.

Naglasio je i da se europska socijaldemokracija nalazi u ozbiljnoj krizi. 2013. godine na vlasti u državama članicama bilo 18 socijaldemokratskih stranaka, dok danas tek 8 socijaldemokratskih opcija participira u vlasti. SDP ima zadatak jasno se suprotstaviti anti-europskim pokretima, ali uz jasnu ogradu da ne brani postojeću EU bezuvjetno.
Podržavamo ideju ujedinjene i progresivne Europe, zagovarajući reforme u korist građana.

Fotogalerija

S. M.