Javna tribina eurozastupnice Biljane Borzan

Aktualno 25. siječnja 2019

Jesmo li ravnopravni građani EU

Dana 24. siječnja 2019. godine u prostorijama Gradske organizacije SDP Rijeke održana je javna tribina eurozastupnice Biljane Borzan pod nazivom Jesmo li ravnopravni građani EU.

Na tribini zastupnica Borzan se osvrnula na probleme s kojima se građani suočavaju u svakodnevnom životu, a na čijem rješavanju ona radi, a to je uklanjanje diskriminacije na zajedničkom tržištu, pogotovo one koja pogađa manje države članice poput Hrvatske. Naime, prema zadnjem istraživanju Eurobaromentra u Hrvatskoj, građani su upravo zaštitu potrošača i javnog zdravlja uvrstili među najviše prioritete za djelovanje EU.

Konkretno, govorila je o problemu različite kvalitete proizvoda za istočno i zapadno tržište EU. Borzan je s Hrvatskom agencijom za hranu provela istraživanje koje je pokazalo da se na našem tržištu u odnosu na njemačko prodaju proizvodi niže kvalitete, a za istu ili višu cijenu. Nedugo nakon toga, u proceduru je stavljen novi zakon koji bi trebao zabraniti plasman slabije kvalitetnih proizvoda, a Borzan je imenovana Izvjestiteljicom Europskog parlamenta za različitu kvalitetu prehrambenih proizvoda.

Tijekom svog mandata, Borzan je intenzivno radila na poboljšanju položaja hrvatskih potrošača i na digitalnom tržištu. Tako je pomogla da se za manje države članice EU ukine geoblocking-diskriminacija prema mjestu prebivališta pri online kupnji. Naime. često se pokazivalo da su za manje države cijene proizvoda nerijetko bile više, a ponuda slabija. Borzan je bila i ključna osoba Europskog parlamenta u pregovorima za jeftiniju dostavu paketa u EU, a zakon koji je pregovarala dvije godine dovest će do veće transparentnosti tržišta i jeftinijih cijena dostave.

Fotogalerija

S. M.