Predstavljanje projekta “Judo u školama”

Aktualno 3. travnja 2013

Judo u školama

Javna tribina na temu: “Predstavljanje projekta Judo u školama“održala se u subotu, 06. travnja 2013. godine u Dvorani Mladosti.

Uvodna predavanja održali su:

Veno Đonlić, prof., Udruga kineziologa Sveučilišta u Rijeci – tema: “Značaj tjelesnog vježbanja mlađih dobnih skupina u suvremenim uvjetima življenja”

dr. sc. Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza – tema: “Predstavljanje projekta Judo u školama”

dr. sc. Ivan Segedi, viši asistent na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu – “Judo: predavanje o Judu”

Za prikaz provedbenog plana projekta “Judo u školama” pobrinuo se Slaviša Bradić, član komisije za školski sport Hrvatskog judo saveza, a u prikazu su sudjelovala djeca – članovi Judo kluba “Rijeka”.

Tribini je nazočio i ministar znanosti obrazovanja i sporta dr.sc. Željko Jovanović, rektor Sveučilišta u Rijeci dr.sc. Pero Lučin, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci dr.sc. Alan Šustić, pročelnik Odjela za sport Grada Rijeke Veljko Karabajić, predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barač, predsjednik Judo kluba Rijeka Leonardo Bressan, saborski zastupnik Saša Đujić, zamjenik ravnatelja Thalassotherapije Opatij dr.sc. Viktor Peršić, te mnogi drugi uvaženi gosti, a ispred organizatora – Savjeta za sport i tehničku kulturu i Savjeta za zdravstvo i socijalu SDP Rijeka skup su pozdravili dr.sc. Goran Palčevski i Danijela Bradamante. 

Uz izvrstan odaziv, tribina je bila sjajna prilika okupljenima da saznaju u kojem se smjeru razvija projekt “Judo u školama” te na koji će se on način pokušati integrirati i u hrvatsko školstvo – u nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture ili pak u obliku izbornog predmeta. Inicijatori su izrazili nadu i vjeru u veliki odaziv i implementaciju njihova projekta u školama diljem Hrvatske već od sljedeće školske godine. U početnoj fazi u tome će promoći dobro organizirana mreža županijskih organizacija Judo saveza, a potom će se pristupiti i dodatnim edukacijama nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture u školama. Zanimljivo je svakako i da je judo svojevremeno izmislio upravo japanski ministar obrazovanja i sporta.

Veliki porast interesa za judo u Rijeci u bližoj budućnosti vjerojatno će izazvati i održavanje Grand prix natjecanja, koje će biti kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, a samo po sebi predstavlja veliko priznanje Hrvatskom judo savezu te riječkim klubovima. Isti će se održavati u Dvorani Zamet, četiri godine za redom, počevši od 2013.

Poveznica na Facebook vijest: https://www.facebook.com/sdprijeka/posts/636076699751136?__xts__%5B0%5D=68.ARBVvFx6aXNZZyFb9JO9Y1D6Q3akohGsERF94pd-f1tN9-9IcpD1AssaXLUeNS1Eq6vC7568kY_5f0UGLJih-ZMpK17kYlKQvwIZnarg0iVEnI7x6ZdVa9UGlGoqo8q_Oi8pNjw&__tn__=-R

D. V.