Grad Rijeka dobio priznanje za transparentnost proračuna

Aktualno 5. srpnja 2016

Priznanje za transparentnost proračuna

Gradu Rijeci danas je od strane Instituta za javne financije uručeno priznanje za transparentnost proračuna. Grad Rijeka nalazi se na petoj, najvišoj razini proračunske transparentnosti u ovom istraživanju, a od ukupno 127 gradova ovu razinu dosegla su još samo 24 grada. U istom vrhu transparentnosti nalazi se tek 8 od 428 općina, ali i 11 od ukupno 20 županija. Institut za javne financije predstavio je danas  rezultate četvrtog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica provedenog na svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica (županija, gradova i općina) i dodijelio priznanja najtransparentnijima.

Detalji o istraživanju

U istraživanju je proračunska transparentnost lokalnih jedinica mjerena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama od studenog 2015. do ožujka 2016. Riječ je o pet ključnih dokumenata: godišnjem izvršenju za 2014., polugodišnjem izvršenju za 2015., te prijedlogu proračuna, izglasanom proračunu i proračunu za građane za 2016. Takvim izračunom, razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.  Nažalost, kako se u izvještaju navodi, prosječna transparentnost proračuna svih lokalnih jedinica je nezadovoljavajuća. Pritom su županije vrlo transparentne (prosjek 4,3), gradovi zaostaju (prosjek 3,05), a općine su izrazito netransparentne (prosjek 2,04). Čak devet gradova i gotovo petina općina nisu objavili niti jedan od navedenih dokumenata, no i unatoč tome, trend je pozitivan i stanje transparentnosti se popravlja, s 1,75 u prethodnom istraživanju, na 2,35 u ovom ciklusu istraživanja.

Proračunska online igra

Grad Rijeka nalazi se na petoj, najvišoj razini proračunske transparentnosti u ovom istraživanju, a od ukupno 127 gradova ovu razinu dosegla su još samo 24 grada.  U istom vrhu transparentnosti nalazi se tek 8 od 428 općina, ali i 11 od ukupno 20 županija.  U objavljenim rezultatima istraživanja posebno je istaknuta Edukativna proračunska online igra Proračunajme kojom Grad Rijeka još od 2011. Godine omogućava građanima upoznavanje s aktualnim proračunom, ali i aktivno sudjelovanje u planiranju proračuna za sljedeću godinu.

Za više informacija možete posjetiti sljedeću poveznicu: http://www.rijeka.hr/GradRijekaDobio