Obersnel: Socijaldemokratsku ideju uspjeli smo u Rijeci očuvati gotovo tri desetljeća, nadam se da ćemo je razvijati i dalje

Aktualno 13. lipnja 2018

Vojko Obersnel održao je konferenciju za medije

Vojko Obersnel, dosadašnji predsjednik Gradske organizacije SDP-a Rijeka, održao je konferenciju za medije uoči odlaska s mjesta predsjednika odnosno uoči izbora novog predsjednika i potpredsjednika gradske organizacije.

Kako je naveo – Mjesto predsjednika napuštam s osjećajem ponosa na činjenicu da smo kroz gotovo tri desetljeća uspjeli očuvati socijaldemokratsku ideju u Rijeci i, zahvaljujući kvalitetnim politikama razvoja, uspjeli smo ostati stranka koja uživa značajno veliku podršku birača u Rijeci.

Obersnel je naglasio da to nisu samo njegove zasluge već zasluge čitavog članstva i svih stranačkih tijela, a istaknuo je i bivšeg predsjednika organizacije Vlade Šepčića koji je u vrlo turbulentnim vremenima vodio stranku.

Naveo je kako smatra da se kvaliteta stranačkog rada u gradskoj organizaciji danas ogleda u činjenici da za mjesto predsjednika postoje dva, a za mjesta potpredsjednika i više kandidata. Ta činjenica je – rekao je Obersnel – odraz demokratičnosti i neupitnog prava svakog člana da bira i bude biran u stranačka tijela.

Dalje je naveo kako je uvjeren da će svi kandidati, budući da su socijaldemokraciju odabrali kao izraz svoje političke aktivnosti, biti visoko motivirani za unaprjeđenje stranačkog rada ali i za daljnji razvoj socijaldemokratskih politika koje će biti moguće implementirati u razvoj zajednice.

Iz politike se ne povlačim

Iz politike se ne povlačim jer i moj gradonačelnički mandat još uvijek traje, a spreman sam i pomoći u svim aspektima stranačkog posla novim generacijama koje dolaze – naveo je Obersnel i dodao: – u nasljeđe im ostavljam dosadašnje dosege rada, kao i sve programe i politike koje je Rijeka uvela i provodila, imajući uvijek na umu dobrobit svih građana.

Podsjetio je i na neke političke odluke koje je donosio, koje nisu uvijek bile lake, ali su bile, kako je rekao – važne i nosile specifičnu težinu političkog rizika i nužne hrabrosti.

Spašavanje riječke brodogradnje

Jedna od njih bila je spašavanje riječke brodogradnje odlukom o izdavanju gradskih jamstava u trenutku kada ih država nije htjela izdati. Jedna od političkih odluka bila je i kandidatura Rijeke za europsku prijestolnicu kulture. Rizik političke štete je, kazao je Obersnel, bio velik, ali dobrobiti koje su se otvarale za Rijeku u slučaju dobitka, bile su neprocjenjive. Danas se ovaj projekt realizira i europskim sredstvima gradi se riječki kvart kulture u Benčiću koji će ponuditi novu i veću kvalitetu života svim građanima.

Građanski odgoj

Politička odluka bilo je i uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u riječke škole, projekta koji se potom proširio u ostale hrvatske sredine i koji, iako u ovom obliku ovisan o političkoj volji lokalnih čelnika, ipak promiče ideje građanskog društva i ima potencijal kreiranja bolje Hrvatske. Obersnel je kao važnu političku odluku spomenuo i izdavanje gradskih obveznica kao tada novog modela financiranja koje su se koristile za izgradnju Bazenskog kompleksa na Kantridi i koje su uspješno otplaćene.

SDP Rijeke nikada se nije bojao izreči svoj stav

Smatram posebno važnim istaknuti da se gradska organizacija SDP-a nikada nije bojala izreći svoj stav, pa i otvoreno se suprotstaviti stranačkoj središnjici povezano s odlukama koje smo smatrali neispravnima. U tom smislu podsjećam na jasnu reakciju koju smo uputili u povodu isključivanja kolege Slavka Linića iz SDP-a, ali podsjećam i na nedvosmislene kritike poreznih politika koje su provodile sve Vlade i time uzrokovale značajna smanjenja prihoda na lokalnim razinama – podsjetio je.

U fokusu uvijek Rijeka

U mojem je fokusu uvijek bila Rijeka. Ne samo Rijeka u kontekstu izvršne vlasti koju obnašam, već i Rijeka u kontekstu stranačkog rada. Iako ove funkcije nije uvijek bilo lako obavljati podjednakom energijom, vjerujem da sam uspio očuvati jasnoću po pitanju zastupanja stranačkih socijaldemokratskih načela i nadam se da sam novim generacijama primjerom pokazao što znači odgovorno i dosljedno provoditi socijaldemokratsku politiku.

SDP Hrvatske u problematičnoj situaciji

Obersnel je nadalje naveo da se SDP danas nalazi u problematičnoj situaciji jer ga vodi predsjednik koji slabo artikulira politike i načela SDP-a, a njegovi najbliži suradnici, odnosno stranačka tijela s visokom razinom odgovornosti nisu proaktivna po pitanju predstavljanja socijaldemokratskih politika koje bi nudile bolja rješenja od postojećih.

Čak štoviše, SDP se danas previše skromno uključuje i u svjetonazorske teme koje se, s obzirom na jačanje inicijativa konzervativne desnice, nalaze u središtu pažnje javnosti i medija.

Podsjetio je kako je na opasnost konzervativne revolucije upozoravao još prije godinu dana kada su ga prozivali da izmišlja neprijatelje zbog tada nadolazećih lokalnih izbora. A danas smo svjesni da konzervativne struje vrlo operativno provode svoju revoluciju, svima vidljivu, gazeći ljudska prava i slobode.

U tom kontekstu Obersnel je naveo da birači SDP-a očekuju čvrste stavove i nedvosmislenu obranu otvorenog svjetonazora koji uključuje slobodu, ravnopravnost, toleranciju i mnoge druge vrijednosti utkane i u sama načela socijaldemokracije.

Mlađe generacije predvodnici bunta protiv konzervativnih ideja

Dodao je kako vjeruje i nada se da mlađe generacije u sebi sadrže taj impuls bunta protiv radikalnih konzervativnih ideja i da će svoje stavove znati artikulirati. Također je naveo kako vjeruje da će nove generacije pokazati visoku kreativnost u osmišljavanju razvojnih politika namijenjenih prvenstveno mlađoj i srednjoj dobnoj populaciji koja im je i po godinama i po potrebama i željama – bliska.

Ja ostajem na raspolaganu za sve savjete, pomoć i razgovor i siguran sam da će im moje dosadašnje iskustvo biti od koristi – zaključio je Obersnel te se svim članovima SDP-a Rijeke, zahvalio se na dosadašnjoj komunikaciji i pomoći koju su mu pružali u obnašanju funkcije predsjednika gradske organizacije.

Poveznica na Facebook vijest: https://www.facebook.com/sdprijeka/posts/10155202709470388?__xts__%5B0%5D=68.ARBdobqXqKcVtpLf-D7TskgOiZaJw6h8QvRatByzWRHkyumw2oc5u-oLQLndFTaLba0qvq1oXVG0lLDYMjcn7M7tIAd9c4XnFGN4mTAZdBHXz6kQvn-R4T2BLtz9FJZuNMA9tf4&__tn__=-R

S. M.