Obnovljene lučke dizalice, novi svjetlosni landmark riječke luke

Aktualno 17. travnja 2014

Obnovljene lučke dizalice

Stare poluportalne lučke dizalice koje više nisu u funkciji, a nalaze se na prostoru lukobrana, koji je dio zaštićene Urbanističke cjeline grada, obnovljene su kako bi svjedočile o bogatoj lučkoj tradiciji Rijeke. Po dovršetku obnove na svaku su dizalicu postavljeni reflektori koji stvaraju svjetlost u raznim bojama i različitog intenziteta. Na svakoj dizalici nalazi se više reflektora koji imaju mogućnost stvaranja svjetlosti u raznim bojama i različitog intenziteta. Nakon otvorenja riječkog lukobrana za građane pokrenut je projekt obnove starih lučkih dizalica. Projekt je pokrenut na inicijativu Grada Rijeke, a proveden je u suradnji Grada Rijeke, Lučke uprave Rijeka i nadležnog Konzervatorskog odjela. Po dovršetku obnove dizalica realiziran je projekt njihovog osvjetljavanja. Na svakoj dizalici nalazi se više reflektora koji imaju mogućnost stvaranja svjetlosti u raznim bojama i različitog intenziteta.

Sanacija

Područje lukobrana pa tako i dizalice su pod upravljanjem Lučke uprave Rijeka. Isto tako, prostor lukobrana je dio zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke i zbog toga podliježe Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Projektom sanacije dizalica na riječkom lukobranu 2010. godine predviđeno je da se okretne (gornji) dijelovi dizalica, zbog sigurnosti šetača na lukobranu, a s obzirom na dotrajalost dizalica uklone i restauriraju.

Prilikom sanacije dizalica restaurirani su i sanirani donji dijelovi – baze, a zatim su pronađeni odgovarajući gornji dijelovi (pristroji) koji su pripadali drugim dizalicama u vlasništvu Lučke uprave Rijeka, budući da su originalni gornji dijelovi dizalica bili u toliko lošem stanju da nije bila moguća njihova sanacija. Okretnim gornji dijelovi s drugih dizalica prošle su godine montirani na donje dijelove dizalica na lukobranu, čime je završen projekt sanacije.

Osvjetljenje dizalica

U 2014. krenuo je projekt osvjetljavanja dizalica u boji. Na svakoj dizalici nalazi se nekoliko reflektora s LED izvorima svjetlosti RGB i svaki od njih ima mogućnost proizvesti razne boje u više intenziteta. Osmišljeno je više različitih scenografija osvjetljenja (kombinacije boja i sl.) za redovan rad, ali i za datume koji će se posebno obilježavati. Projektant osvjetljenja dizalica je Dejan Skira. Cijeli program je realiziran pod nadzorom nadležnog Konzervatorskog odjela.

Za više informacija možete posjetiti sljedeću poveznicu: http://www.rijeka.hr/ObnovljeneLuckeDizalice