Rijeci odobreno bespovratnih 69 milijuna kuna za obnovu broda Galeb i Palače Šećerane

Aktualno 12. travnja 2017

Projekt obnove broda Galeb i Palače Šećerane predstavljen javnosti

Na brodu Galeb, budućem muzejskom prostoru, predstavljen je projekt obnove broda Galeb i Palače Šećerane bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije. Za obnovu broda Galeb i jedne od najljepših baroknih plača na ovim prostorima građene za Upravnu zgradu nekadašnje riječke šećerane, danas dijela tzv. kompleksa Benčić, Gradu Rijeci je na natječaju, iz fondova Europske unije, bespovratno odobreno nešto manje od 69 milijuna kuna. Projekt obnove broda Galeb i Palače Šećerane predstavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Grada Rijeke Nikolina Radić Štivić i direktorica tvrtke Rijeka 2020 d.o.o. Emina Višnić.

Obnova financirana sredstvima fondova EU

Na natječaju za dobivanje bespovratnih sredstava iz fondova EU kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Grad Rijeka prijavio je Integrirani program “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, koji se bavi obnovom i stavljanjem u funkciju dva reprezentativna zaštićena spomenika kulture – motornog broda Galeb i Palače Šećerane. Projekt je uspješno prošao svih sedam krugova evaluacije i za njegovu realizaciju tražena sredstva su odobrena. Radi se o svoti u iznosu od 68.891.606,18 kuna, odnosno 85% maksimalnog iznosa bespovratnih sredstava. Preostalih 12 milijuna kuna podmirit će se iz Proračuna Grada.
Riječ je reprezentativnim zaštićenim spomenicima kulture koji će biti dio projekta Europske prijestolnice kulture 2020. godine, Upravna zgrada kao Muzej grada Rijeke, a brod Galeb će postati svojevrsna podružnica ovog Muzeja. Naime, sam brod bio je dio svih režima 20. stoljeća i zato postaje muzej u kojem će imati glavnu ulogu.

Više informacija možete pročitati na sljedećoj poveznici: https://www.rijeka.hr/rijeci-odobreno-bespovratnih-69-milijuna-kuna-obnovu-broda-galeb-palace-secerane-2/

Poveznica na Facebook vijest: https://www.facebook.com/sdprijeka/posts/10154235004495388?__xts__%5B0%5D=68.ARCU-GOrfgqiuSLo4Oyiv7OnTumuvyAHu6mm9M-3E-_GP-mqxxZfFKqAyztGPhcgYQU3a8vvvFUNTIUy-coWAkIpxOrONovzXIZIJfpIKYrY3q3G4y4fcnvetVCdtGz6hJFsn50&__tn__=-R

S. M.