Rijeka dobila Mini Art-kino pod motom “Bez praga i pardona”

Aktualno 8. prosinca 2015

Otovreno Mini Art-kino

Pod motom “Bez praga i pardona” u prostoru koji se nalazi nedaleko Art-kina Croatia, na adresi Krešimirova 2G, sinoć je svečano otvoreno Mini Art-kino. U novom filmskom prostoru odvijat će se projekcije dokumentarnih, kratkih i eksperimentalnih filmova, ali i dodatni program, kao što su tribine, radionice za najmlađe te edukativni programi. Na svečanom su se otvorenju brojnoj publici obratili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, arhitektonski dvojac Antun Sevšek i Damir Gamulin te ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković.  Otvoreno pod motom  Mini Art-kino će donositi hrabre filmove, istaknula je Mišković te naglasila kako do novog prostora ustanova Art-kino nije krenula ishitreno, već kroz osluškivanje potreba publike za dodatnim filmskim prostorom i sadržajem. Za razliku od klasičnog kina, filmskog prostora Art-kina Croatia do kojeg se dolazi svečanim prolaskom kroz atrij i hodnik – u Mini Art-kino se stiže neposredno, direktno s ulice bez ograničavajućeg praga.

Programska koncepcija

Mini Art-kino, aludirajući i samim imenom na značajno manji broj mjesta, tek 24, postaje intimnijim prostorom koji potiče komunikaciju. Programska će koncepcija Mini Art-kina biti vođena beskompromisnom selekcijom filmova i dodatnog programa koji će odvijati u obliku Tribina na tribinama (TNT), održavanja radionica za najmlađe te edukativnih programa. Arhitektonski dvojac Antun Sevšek i Damir Gamulin istaknuli su da je novo Mini Art-kino svojevrsno kino u izlogu koje se ne skriva od ulice već je, smještajem projekcijskog platna, orijentirano prema njoj, nudi se i poziva, kako u sam prostor tako i u izvorno Art-kino.  Gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo da je Art-kino opravdalo sva očekivanja te je pohvalio vodstvo i tim Art-kina za inovativnost.
Nakon otvorenja prikazana su dva bogato nagrađivana kratka hrvatska filma “Zvjerka” Daine O. Pusić i “Piknik” Jure Pavlovića.

Prvi dugometražni film u Mini Art-kinu će biti švicarski film “Sklonište” u režiji Fernanda Melgara, posvećen aktualnoj temi imigranata. Prvi TNT (Tribina na tribinama) razgovor vodit će filmolog Marin Lukanović te Dejan Travica iz udruge Oaza – Udruge za beskućnike i socijalno ugrožene.

Za više informacija možete posjetiti sljedeću poveznicu: http://www.rijeka.hr/RijekaDobilaMini