Grad Rijeka ponovno najtransparentniji grad u Hrvatskoj

Aktualno 14. studenoga 2014

Najtransparentniji grad

Rijeka je po treći puta proglašena za najtransparentniji grad na temelju rezultata LOTUS-a, trećeg u nizu istraživanja transparentnosti i otvorenosti rada jedinica lokalne i regionalne samouprave koje provode GONG i Udruga gradova. Ovo treće istraživanje provedeno je kao i prethodno na svih 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave i to u razdoblju od lipnja do listopada ove godine.

Grad Rijeka ponovo najtransparentniji grad Rezultati istraživanja objavljeni su danas u Hotelu Ivan u Šibeniku gdje su ujedno i dodijeljena priznanja najtransparentnijim gradovima, općinama i županijama. Ispred Grada Rijeka priznanje za najtransparentniji grad preuzeo je zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Način mjerenja

Stupanj transparentnosti mjeren je kroz više pokazatelja unutar nekoliko osnovnih dimenzija transparentnosti: javnost sjednica gradskog vijeća, javnost rada i odluka gradonačelnika, poštovanje Zakona o pravu na pristup informacijama, suradnja s civilnim društvom, te uključenost građana u donošenje odluka.

Maksimalan broj bodova koji su jedinice mogle osvojiti je 10, pri čemu se rezultat iznad 7,5 bodova smatra izrazitom transparentnošću poslovanja. 25 gradova i jedna općina zadovoljavaju kriterij izrazite transparentnosti poslovanja, a dodatnih 108 gradova i općina zadovoljavaju kriterije transparentnog poslovanja.

Pokazatelji rada

Priznanja su dodijeljena u sklopu 6. Susreta gradonačelnika i poduzetnika u kategorijama kako slijedi:
U kategoriji gradovi i općine

  1. Rijeka (9,61/10)
  2. Slavonski Brod (9,22/10)
  3. Vodice (8,93/10)
  4. Pazin (8,82/10)
  5. Labin (8,78/10)

U kategoriji županija: Varaždinska županija je ostvarila najveći broj bodova, odnosno 7,9/10.
Za najveći napredak u odnosu na prethodno istraživanje provedeno u razdoblju 2011./2012. ostvarila je Općina Belica s 8,19/10 bodova.

Rezultat koji je Rijeku ponovo plasirao u sam vrh ljestvice transparentnih gradova objektivni je pokazatelj načina rada u riječkoj gradskoj upravi, odnosno taj je rezultat pokazatelj postojanja političke volje da se njeguje komunikacija s javnošću i da se građani snažno i kroz više modela uključuju u donošenje odluka i u praćenje rada gradskih tijela, Vijeća i gradonačelnika.

Za više informacija možete posjetiti sljedeću poveznicu: http://www.rijeka.hr/GradRijekaPonovo

Poveznica na Facebook vijest: https://www.facebook.com/sdprijeka/posts/10152367327210388?__xts__%5B0%5D=68.ARDe8uB3yHWCj9hTnIwpm1m_pj-4hkZlxD4n5LXmwbAlQIeXqXVKnfSNShHffC-JTYkzpNcRuns7b9y0XCz_bS9Kay_KpoajLbF6OohXelWLbuy-dkJRX4afVDb7XlWeJddqIys&__tn__=-R

S. M.