Rijeka za sve – program obuhvaća 11 razvojnih područja s obzirom na specifične potrebe različitih skupina građana

Aktualno 29. travnja 2017

Rijeka za sve

Izborni program koji je koalicija stranaka SDP, PGS, IDS, HSU, HSS, Laburisti i SDSS danas predstavila medijima i građanima nosi naziv Rijeka za sve. Program će biti dostupan na web stranici istoimene koalicije www.rijekazasve.eu koja se pokreće 3. svibnja. Smiku tiskovne konferencije možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.facebook.com/vojko.obersnel.1/videos/777885175721744/

Poveznica na Facebook vijest: https://www.facebook.com/sdprijeka/posts/10154277069845388?__xts__%5B0%5D=68.ARBObb4QAaLAAIoJgP9Jqf77X4Xwt5KPxT4tVYesaEbb6pv5xTY6Rlgpi5KyE5WDF_V11D7jFZGhEMSvm0zuVDxyM7qHBnOUv7ABQqxGwRQrP-R_XwjYotKkNg0754QG2OzeIf8&__tn__=-R

Kako je na konferenciji za medije naglašeno, programski su temelj razvojni projekti za koje su osigurana europska sredstva, te obnova objekata u okviru Europske prijestolnice kulture također europskim sredstvima. U tom smislu, radi se o ponudi stabilnosti i kontinuiteta biračima u provođenju Strategije razvoja grada koja je donesena 2013. i obuhvaća razdoblje do 2020.

Obersnel je, međutim, kao kandidat za novi gradonačelnički mandat, na predstavljanju naglasio da izuzetno važnim smatra pozamašni dio programa koji obuhvaća čitav niz novih aktivnosti na koje se koalicija obvezuje da će ih realizirati, a koje se tiču specifičnih kategorija građana, njihovih potreba i želja.

Koncept programa

rijeka za sve

Program je tako i koncipiran. U njemu svatko može pronaći ono što ga specifično zanima. Naime, izdvojeni su projekti i programi koji će se realizirati u iduće četiri godine i, s obzirom na njihovu namjenu i korist koju donose građanima, opisani su u 11 podjednako važnih poglavlja. Iz toga, među ostalim, i proizlazi naziv Rijeka za sve.

Tako će se, primjerice, za obitelji s djecom izgraditi 300 novih stanova, a još 200 za građane slabijeg imovinskog statusa. Izgradit će se i još tri nova vrtića sa preko 300 novih mjesta za mališane i Dječja kuća kreativnosti u kompleksu Benčić.

U cilju zapošljavanja mladih ojačat će se sustav Start upova i kreativnih industrija poput dizajna, novih medija, arhitekture. Otvorit će se, i inkubator za žensko poduzetništvo i provesti niz drugih programa namijenjenih nezaposlenima s ciljem povećanja zaposlenosti.

Za poduzetnike Program između ostalog nudi povećanje proračunskog iznosa namijenjenog njima i to povećanje od 25 % svake godine u idućem četverogodišnjem razdoblju, a dodatno će se smanjiti komunalni doprinos.

Za djecu i osobe s posebnim potrebama Program predviđa širenje socijalnih prava, a koalicija Rijeka za sve obvezuje se i na osnivanje Centra za ranu intervenciju kod autističnih poremećaja djece kao i Centra za dementne osobe.

Predviđen je niz uređenja trgova u centru grada poput Trga Riječke Rezolucije, Trga Grivica kod crkve Sv. Vida, trga kod Kosog tornja, a na Molo longu će se urediti ugostiteljski objekt, jedriličarski klub i škola jedrenja. Sportaše i rekreativce zanimat će da je u Program uvrštena izgradnja Atletskog stadiona na Kampusu, dvorana za tenis u Marčeljevoj Dragi.

Posebno je ponuđenim projektima bogato područje ekologije i energetike te prometne infrastrukture što i jesu temeljne nadležnosti Grada u smislu komunalnog standarda. Tako se u programu nalazi veliki projekt vodoopskrbe i odvodnje s pročišćivačem koji će trajno zaštititi izvorišta pitke vode na riječkom području. Tu je i niz projekata vezanih uz odvojeno prikupljanje otpada, uključivo i sustav kompostiranja. Posebnu težinu ima obnova sustava toplinarstva osiguranim europskim sredstvima čime će se stvoriti uvjeti za smanjenje cijene toplinske energije.

Predviđena je izgradnja pet novih cesta te obnova glavnih cesta kroz Rijeku u suradnji s Hrvatskim cestama u čijoj su one nadležnosti. Planira se i izgradnja novih rotora, izrada povoljnijeg sustava naplate parkinga, a zanimljiv je projekt uvođenja bicikli za iznajmljivanje i korištenje na cijelom području grada.

Program će biti predstavljen u nekoliko cjelina tijekom nadolazećeg razdoblja.

Na današnjem predstavljanju naglasak je stavljen na daljnji smjer razvoja strateških projekata poput Riječkog prometnog pravca, Luke, 3. maja, Sveučilišne bolnice, Delte i Porto Baroša o kojima je govorio aktualni gradonačelnik i kandidat za novi mandat Vojko Obersnel.

Oskar Skerbec iz IDS-a je, kao pripadnik talijanske nacionalne manjine, govorio o riječkoj otvorenosti i položaju nacionalnih manjina te izdvojio dosadašnji odnos Grada prema različitim manjinskim skupinama koji se bazira na zaštiti manjina, uključivosti i podupiranju manjinskih kultura. Podsjetio je na pozitivan odnos prema LGBT zajednici u Rijeci i najavio daljnje čuvanje i razvoj dosegnutih razina zaštite ljudskih prava i jednakosti. Naveo je i da će se upravo jedan programski segment Europske prijestolnice kulture baviti povezivanjem s drugim kulturama i učenjem o njihovim vrijednostima.

O daljnjem razvoju Socijalnog programa koji u Rijeci već i sada štiti velik broj obitelji, govorio je Vojko Obersnel i najavio nove mjere usmjerene nezaposlenima i socijalno ugroženim skupinama građana.

Mate Tomljanović iz HSU-a predstavio je nove mjere koje Program koalicije Rijeka za sve nudi starijim osobama i umirovljenicima poput:  proširenja kapaciteta doma za starije osobe i umirovljenike, razvoja mobilnih timova za pomoć starijim osobama u njihovom domaćinstvu, poticanja zajedničkog stanovanje osoba treće životne dobi s ciljem međusobnog pomaganja i drugo.