Besplatna Wi-Fi usluga u autobusima javnog gradskog prijevoza

Aktualno 29. ožujka 2017

Wi-Fi u autobusima gradskog prijevoza uveden kao pilot projekt

KD Autotrolej pokrenuo je pilot projekt besplatne Wi-Fi usluge za putnike u autobusima na linijama javnog gradskog prijevoza. S obzirom na to da je riječ o testnom projektu, ova usluga trenutno je dostupna u 3 nova zglobna autobusa pogonjena plinom , a građani ih mogu prepoznati po karakterističnim naljepnicama o besplatnoj Wi-Fi usluzi. Kako bi dobili što kvalitetniji uvid u potrebe i želje građana prilikom vožnje u javnom prijevozu, u Autotroleju su odlučili putem ankete pitati građane što oni očekuju od te usluge. Pri spajanju na Wi-Fi mrežu u autobusima, građanima je omogućeno ispunjavanje kratke ankete o njihovom zadovoljstvu i viđenju potrebe za bežičnim pristupom internetu u javnom gradskom prijevozu. Ovisno o tehnologiji koja se testira u autobusima Autotroleja, besplatni Wi-Fi ima kapacitet između 40 i 60 istovremenih pristupa internetu preko mobilne podatkovne mreže koristeći LTE tehnologiju spajanja pri brzinama do 300 Mbit/s.

Gradonačelnik pohvalio novu uslugu

Uslugu je isprobao i gradonačelnik Vojko Obersnel koji se pritom osvrnuo na pilot: „Europska komisija smatra internet javnim dobrom te je stoga hvale vrijedna i ova inicijativa Autotroleja u kojoj testira i razmatra besplatni pristup internetu u javnom gradskom prijevozu. Omogućavanje internet povezanosti, ne znači samo informiranost, već i sposobnost stvaranja novih digitalnih usluga koje mijenjaju iskustvo građana u interakciji s Gradom i našim komunalnim društvima te poboljšavaju kvalitetu života čitave zajednice.“ Pilot će trajati tri mjeseca tijekom kojih će se osim usluge besplatne Wi-Fi mreže za građane, testirati i neke druge tehnologije koje se oslanjaju na pristup internetu, a omogućavaju digitalnu transformaciju putničkog iskustva u autobusima riječkog gradskog prijevoznika. Temeljem rezultata dobivenih testiranjima tijekom pilot faze, u Autotroleju će odlučiti o strategiji i tehnologijama digitalizacije vlastitog voznog parka u budućnosti.

Za više informacija možete posjetiti sljedeću poveznicu: https://www.rijeka.hr/besplatna-wi-fi-usluga-autobusima-javnog-gradskog-prijevoza/

S. M.