Izgradnja drugog kolosijeka pruge kroz Rijeku 2015.

Press 5. studenoga 2012

Investicije teške milijardu eura

INVESTICIJE TEŠKE MILIJARDU EURA – Bavimo se projekcijama stavljanja željeznice u funkciju javnog prijevoza. Zahvat je skup i znači niz zahtjevnih projekata kao što je denivelacija ceste u u Krešimirovoj ulici kako bi sve četiri četiri cestovne trake išle ispod podvožnjaka kroz prošireni tunel, kazao je predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić razgovarali su na radnom sastanku o nizu projekata u riječkoj regiji koji su vrijedni stotine milijuna eura.

– Ulaganje u željezničku infrastrukturu povezano je s nizom projekata koji imaju državno značenje. Riječ je o proširenju terminala na Brajdici, izgradnji novoga terminala na Zagrebačkoj obali do 2017. godine, ali za buduće investicije u željezničku infrastrukturu bitni su i projekti izgradnje novoga autobusnog kolodvora na Žabici i izgradnja podzemne veze od Žabice do Mlake. Riječ je o velikim investicijama i zbog toga je izuzetno važna dobra koordinacija s HŽ-om jer sve to ne može funkcionirati bez značajnih zahvata u željezničku infrastrukturu, izjavio je Obersnel. On je naglasio da će paralelno s modernizacijom željezničke pruge krenuti izgradnja drugog kolosijeka od Rijeke do Škrljeva u prvoj fazi, u drugoj fazi od Rijeke do Jurdana, a u trećoj do Šapjana.

– Kako se bude realizirao taj projekt, tako će se u funkciju javnog prijevoza puštati željeznica. U prostorno-planskoj dokumentaciji ti su projekti predviđeni, kao i stajališta budućega željezničkog prijevoza. Riječ je o skupim projektima koji su tehnički zahtjevni i vjerujemo da ćemo uz dobru koordinaciju i uz potporu vlade to realizirati. U kontekstu izgradnje drugog kolosijeka do Škrljeva uklonit će se nasip na Školiću i izgraditi vijadukt. Nakon toga će se preseliti Autotrolejeva baza u tom dijelu grada kako bi se Školjić na što kvalitetniji način integrirao u gradsko tkivo, pojasnio je Obersnel.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

www.novilist.hr, Autor: Damir Cupać, Objavljeno: 05. studenog 2012.

Poveznica na Facebook vijest: https://www.facebook.com/sdprijeka/posts/274899475946081?__xts__%5B0%5D=68.ARBHPa-_hhMSxtiK-kda8lhCKBJoMj2_KOuTD4O8I0fRWvIQt1VwZ4Nhdh_L4e1lyMXQfjdl1oey6d2Cje8W13KbN5abDctEF2mPNJSCHAkOBXKEB0qKYu17V0Kua0Ge0EJRoOk&__tn__=-R

D. V.