Položeni vijenci u povodu Dana neovisnosti

Press 9. listopada 2012

Izaslanstvo SDP Rijeke obilježilo je Dan neovisnosti polaganjem vijenaca na tri lokacije – Mostu hrvatskih branitelja na Delti, Aleji poginulih branitelja na Drenovi, te na Spomeniku poginulim braniteljima na Trsatu

Izaslanstvo SDP Rijeke obilježilo je Dan neovisnosti. Uz izaslanstva Grada Rijeke, Policijske uprave primorsko-goranske, Hrvatske vojske, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i političkih stranaka položila su vijence i zapalila svijeće u povodu Dana neovisnosti u Aleji poginulih branitelja na centralnom gradskom groblju Drenova, Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i spomeniku poginulim braniteljima na groblju Trsat.

Dan neovisnosti obilježava se 8. listopada, a toga dana prije 21 godinu, 1991. godine, Hrvatski je sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Tom je Odlukom utvrđeno da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. Odluka je prihvaćena nakon što je dan ranije istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine.

Stupanje na snagu odgođeno je za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, a zbog čega je povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Izvor: Novi list, Autor: Damir Cupać, Foto: Novi list

D. V.