Intervju Marka Filipovića za Novi list

Press 16. studenoga 2020

Marko Filipović o kandidaturi za gradonačelnika: Gradska uprava mora biti servis građana i kreativnih pojedinaca

Zamjenik gradonačelnika i predsjednik Gradske organizacije SDP Rijeke Marko Filipović o kandidaturi za gradonačelnika govorio je u razgovoru s novinarom Damirom Cupaćem za Novi list. Čeka ga nimalo lagan zadatak obrane Korza 16 nakon što je gradonačelnik Vojko Obersnel odustao od nove kandidature i povukao se iz lokalne politike bez izbornoga poraza. Neće mu biti nimalo lako jer su apetiti mnogima narasli kada je riječ o izborima za gradonačelnika i za Gradsko vijeće.

Izbori za kandidata za gradonačelnika su iza vas. Dobili ste povjerenje u odnosu na Vojka Brauta, jeste li očekivali da će borba biti tako neizvjesna?

– SDP ima otvoren, transparentan, demokratski proces odabira kandidata i unutarstranački izbori su stvarna stvar, a ne gluma. Tako da je neizvjesnost posve normalna kada postoje dva čovjeka s iskazanom jednakom ambicijom. No ujedno su ovi izbori dokaz da se kandidati ne nameću nekim ukazom ili prijenosom žezla, već SDP Rijeke pred građane izlazi sa svojim najboljim kandidatom koji uživa većinsko povjerenje članstva. U tom smislu, zahvalan sam i ponosan što su mi stranački kolegice i kolege iskazali povjerenje. A također mislim i da je posve prirodan slijed stvari nastavak intenzivne suradnje s kolegom Brautom, razgovori i izgradnja zajedničkih politika. I moj i njegov rezultat na izborima za gradonačelničkog kandidata na to nas obvezuju.

Najavili ste da ćete čim prije krenuti pisati izborni program i pozvali ste sve kolegice i kolege da vam se pridruže. Na čemu će se temeljiti izborni program?

– Uveliko će program za nadolazeće razdoblje biti utemeljen na dosadašnjim kvalitetnim projektima i programima u Rijeci. Želio bih ujedno i značajni dio programa pripremiti slušajući građane Rijeke i uvažavajući njihovu percepciju bitnih promjena koje očekuju. U predstojećim tjednima i mjesecima slijedi rad na dovršetcima mnogih projekata koji su započeli u ovom aktualnom mandatu. Mislim na dovršetke obnova i radova u Benčiću, dovršetak projekta Europske prijestolnice kulture, ali mislim i na niz novih mjera i programa koji su usko vezani za ovu specifično tešku koronagodinu.

Gradska uprava servis svih građana

U tom kontekstu trebamo biti svjesni da će se budući gradonačelnik morati baviti saniranjem posljedica pandemije, pružanjem daljnje pomoći poduzetnicima, ugostiteljima, turističkim radnicima, kulturnom sektoru. I zato će jedan od važnijih zadataka biti intenzivan rad na očuvanju gospodarske aktivnosti i očuvanju radnih mjesta u narednom periodu. Povezano sa svim prethodnim, važno mi je da gradska uprava bude servis svih građana i posebno kreativnih pojedinaca koje Rijeka ima. Svečano otvorenje EPK-a pokazalo je koliko je velik kreativan potencijal Rijeke, mislim da ga moramo biti svjesni i njegovati ga.

Najavili ste i pregovore s potencijalnim koalicijskim partnerima, tko je u kombinaciji?

– Mislim da je pravedno da najprije utvrdimo programske smjernice, a onda razgovaramo s potencijalnim partnerima na programskoj bazi. To će u svakom slučaju biti one opcije koje su sličnog svjetonazora kao SDP. Vrijednosti koje zastupamo i na kojima se možemo povezivati podrazumijevaju viđenje Rijeke kao otvorenog i tolerantnog grada. To su vrijednosti kojima se Riječani ponose i svatko tko predstavlja i vodi Rijeku trebao bi tako razumjeti grad. Podsjećam da je SDP u Rijeci bio pionir inkluzivnog koalicijskog modela još u devedesetim godinama prošlog stoljeća.

Što će biti presudno za vaš i uspjeh SDP-a na izborima?

– Presudna će biti podrška građana, birača. Ali tome prethodi još mnogo rada, prije svega kontakti i razgovori s građanima, isto tako i s članovima stranke, potom formiranje izbornog programa za čiju ćemo realizaciju tražiti povjerenje birača. Pred nama je i kampanja u kojoj taj program trebamo predstaviti. SDP je uvijek otvoreno s građanima ovoga grada komunicirao politike koje su Rijeku učinile modernim otvorenim gradom. Tako će biti i ovaj put, a kroz izborni program konkretizirat ćemo projekte i programe koji će Rijeku dalje razvijati u tom smjeru.

Vojko Obersnel nakon 21 godine odlazi s mjesta gradonačelnika. Koliko vam je otežavajuća okolnost ući u izornu bitku nakon čovjeka koji je odradio tolike godine i tolike izborne cikluse kao prvi čovjek grada?

– Uz Vojka Obersnela stekao sam veliko i važno iskustvo vezano za upravljanje gradom i vođenje velikog sustava uprave, bio sam i dio nekoliko njegovih izbornih pobjeda, ali najvažnije što sam od njega naučio jest da u politici čovjek mora biti dosljedan i djelovati u skladu sa svojim vrijednostima. To je temelj na kojem se gradi povjerenje između političara i birača. Ništa od toga ne vidim kao otežavajuću okolnost.

Mislite li da neke stvari treba mijenjati kada je riječ o gradskoj upravi i komunalnim poduzećima i ako da, koje?

– Riječka gradska uprava već je po mnogočemu isticana kao primjer drugim gradovima i općinama. Spomenut ću samo višestruke nagrade za transparentnost rada, digitalizaciju usluga, proaktivnu objavu podataka, smart city rješenja u kontekstu različitih komunalnih usluga. Spomenut ću i da je riječka gradska uprava izuzetno sposobna u korištenju EU-sredstava za različite projekte na kojima se radi. No, jasno mi je, pogotovo kao čovjeku koji iz funkcije zamjenika gradonačelnika upravu vidi iznutra, ima još mnogo mjesta za daljnji razvoj i unaprjeđenje rada uprave. Volio bih da kao servis građanima uprava djeluje brže i efikasnije, da zaposlenici uprave budu partneri građanima u rješavanju njihovih potreba i usluga koje uprava nudi. Isto vrijedi i za komunalna poduzeća.

Ako dobijete izbore, hoće li biti kadrovskih promjena u komunalnim društvima i u gradskoj upravi?

– Ne mogu to u ovom trenutku reći. I ne mislim da je to usko vezano za izbore. Jer ja sam na mjestu zamjenika gradonačelnika već osam godina i pratim procese koji su išli u smjeru razvoja određenih usluga, odjela, djelatnosti, a svjestan sam i da neka rješenja koja su bila dobro zamišljena možda nisu dala očekivane rezultate. Nisam pobornik smjena i politike lomova. Mislim da je nekad dovoljno samo sagledati stvari na drugačiji način i promijeniti metode rada, dati jasnije upute, više inzistirati. Za to imam energije i elana.

Što ste naučili kao čovjek koji je osam godina bio Obersnelov zamjenik i kako vam to iskustvo može koristiti?

– Naučio sam puno o širini pogleda koju gradonačelnik treba imati. Naučio sam također koliko je velik broj perspektiva koje gradonačelnik pri svakoj odluci mora razmotriti. Upravljanje gradom i gradskom upravom podrazumijeva da moramo razumjeti i uključiti, a često i pomiriti perspektive, želje i interese velikog broja ljudi, tvrtki i grupacija. Naučio sam puno i od ljudi koji su mi se obraćali, građana koji imaju svoje potrebe, želje, ideje. To su sve znanja i iskustva koja planiram uključiti u način na koji bih upravljao gradom. U praktičnom smislu neizmjerno mi je korisno razumijevanje procedura i pravila po kojima uređena javna uprava radi, a to sam upravo s mjesta zamjenika najjasnije upoznavao.

Što mislite kao predsjednik riječkoga SDP-a o najavi Vojka Obersnela da će se nastaviti baviti politikom i da neće baciti koplje u trnje i gdje ga vi vidite kada je riječ o političkom radu?

– Vojko Obersnel je i dalje aktualni gradonačelnik Rijeke i čeka ga još puno posla i aktivnosti do izbora. Njegovo ogromno iskustvo i dug boravak na političkoj sceni impliciraju da i ne treba baciti koplje u trnje i meni je sasvim logično da će se on nastaviti baviti politikom. Uvijek je bio otvoren i jasan te ja tu njegovu poziciju, stav i gard vidim i u budućnosti.

Vjerujete li u jedinstvo riječkoga SDP-a i zašto?

– Vjerujem. Iako, možda bi bilo dobro pojasniti na kakvo se »jedinstvo« misli. Oko velikih i važnih tema, strateških usmjerenja i svjetonazorskih pitanja SDP je uvijek bio jedinstven. A ako dojam te jedinstvenosti narušavaju različita mišljenja o nekim stvarima, onda to nije nejedinstvo, nego zdrava različitost koja poziva na dijalog. Dakle, vjerujem u jedinstvo riječkog SDP-a, ali volim i činjenicu da nismo Borg, nego razmjenjujemo mišljenja i razgovaramo.

Poveznica na Facebook objavu

Autor: Damir Cupać, Novi list