Obersnel: Ukidanje linije Rijeka-Dubrovnik nije prihvatljivo!

Press 11. prosinca 2012

Očuvanje dužobalne brodske linije

Novi prijedlog za očuvanje dužobalne brodske linije , koju Vlada namjerava ukinuti, uputio je prošlog tjedna riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ministru mora, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću, ministru finacija Slavku Liniću i Agenciji za obalni linijski pomorski promet. Riječki gradonačelnik ima i rješenje: brodarima vratiti 50 posto novca kojeg kroz cijenu goriva plaćaju za građenje i održavanje cesta. Jadrolinija godišnje, kaže, uplati u državni proračun oko 30 milijuna kuna koji se distribuiraju HAC-u i HC-u.

Poznat po slanju razglednica na temu rješavanja problema riječke zaobilaznice HDZ-ovom ministru prometa Božidaru Kalmeti, Obersnel je ovoga puta pisao svojim stranačkim kolegama, tražeći od njih da se iznađe rješenje za nastavak održavanja brodske linije Rijeka – Dubrovnik. Obersnelov je prijedlog da se pedeset posto sredstava koje Jadrolinija kroz cijenu goriva plaća Hrvatskim autocestama i Hrvatskim cestama, u vidu naknade za financiranje, građenje i održavanje javnih cesta, vrati nacionalnom brodaru za obavljanje pomorskog prijevoza, što bi, procjenjuje, bilo sasvim dovoljno za pokriće troškova dužobalne linije.

Obersnel u dopisu navodi da se Grad Rijeka ne može složiti s ukidanjem jedine dužobalne linije, a upozorava i da takva odluka nije u skladu s dogovorima postignutima s čelnim ljudima Ministarstva mora. 

Kako se ukidanje navedene linije obrazlaže izgrađenošću autoceste, ovom prilikom posebno želim apostrofirati bitnu činjenicu da je u gradnji i održavanju javnih cesta, pa tako i autocesta koje spadaju u javne ceste, svoj doprinos, pored svih ostalih potrošača goriva, dalo i trgovačko društvo Jadrolinija kao društvo za linijski pomorski prijevoz putnika i tereta.

Naime, Zakonom o cestama definirana je naknada za financiranje, građenje i održavanja javnih cesta koja se naplaćuje po litri energenta, te je stavkom 2. navedenog članka definirano da 0,60 kuna pripada društvu Hrvatske autoceste d.o.o., a 0,60 kuna društvu Hrvatske ceste d.o.o., što znači da je i društvo Jadrolinija, čitavo ovo vrijeme, od 2002. godine, kad je prvi put uvedena naknada iz cijene goriva temeljem prijašnjih propisa, plaćalo 1,20 kuna iz svake litre kupljenog goriva za financiranje gradnje i održavanja javnih cesta u Republici Hrvatskoj, stoji u Obersnelovom dopisu, uz navođenje podatka kako Jadrolinija samo po osnovi naknada iz cijene goriva koje se distribuiraju HAC-u i HC-u u državni proračun uplati preko 30 milijuna kuna.

»U cilju rješavanja nastale situacije, kao jedno od mogućih rješenja predlažemo da se u najskorije vrijeme nađe modalitet kojim bi se minimalno 50 posto uplaćenog novca po osnovi navedenih naknada iz cijene goriva vratilo brodarima registriranim u RH, kakav je primjerice Jadrolinija, za obavljanje brodskog prijevoza na moru i na unutarnjim plovnim vodama.

Uvjeren sam da bi navedeno bilo više nego dovoljno Jadroliniji da zadrži dužobalnu liniju Rijeka – Split – Stari Grad – Korčula – Dubrovnik s jedne strane, a pomoglo bi i ostalim linijskim brodarima u Republici Hrvatskoj da dodatnim sredstvima koja bi dobili osuvremene svoju flotu, unaprijede poslovanje i poboljšaju razinu usluga svojim komitentima.

U smislu svega prethodnog rečenog, još jednom želim naglasiti da odluka o trajnom ukidanju linije Rijeka – Dubrovnik Gradu Rijeci nije prihvatljiva, te očekujem da se pronađu rješenja za zadržavanje ove linije i njezin razvoj i promociju, bilo putem predloženog modela s naše strane, ili nekog drugog prihvatljivog modela, u cilju povećanja isplativosti i umanjenja državnih subvencija u konačnici.« zaključuje riječki gradonačelnik.

Izvor: novilist.hr, Autor: Autor:  Marinko Glavan,  Objavljeno:  10. prosinca 2012. u 23:00, Fotografija: Roni Brmalj

Poveznica na Facebook vijest: https://www.facebook.com/sdprijeka/posts/485271998189787?__xts__%5B0%5D=68.ARBfb0tZtA6AdZmwmkAE9I6Wi3sOHsuUEtXiUDGvr7baAASBqg4bGm6eUtw7JL82N8m_n22NNhTXoCG0rXfjBNuwhdxGaxs6o8l-YWBAvyi-wJMOJ5dtJSpdQG2Ygn5N5_D6r7Y&__tn__=-R

D. V.